spasio brojne živote / 'Zbog njega se osjećate kao čovjek, a ne kao broj': ispovijest Paladinove pacijentice koju je spasio prošli mjesec

Za Rebro više nije dobar, a RTL donosi ispovijest žene koju je Paladino spasio prošli mjesec. Kaže, dobila je novi život. Profesora Paladina upoznala je nakon operacije

29.3.2018.
19:20
VOYO logo

KBC Zagreb odbio je produžiti ugovor o radu, pa ponude profesoru Josipu Paladinu stižu sa svih strana Hrvatske, ali i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Dok jedni velike stručnjake olako puštaju, drugi se za njih trgaju. Paladinu je sutra zadnji radni dan u KBC-u Zagreb.

Odraz u ogledalu: veliki ožiljak i kosa koja tek raste. Sve to samo je podsjeća na operaciju prije pet tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Operirao me profesor Paladino. Hitna me prvo odvezla u KB Dubravu pa su me dva dana odveli u KBC Zagreb. Prvo čega se konkretno sjećam je buđenje nakon operacije i onaj osjećaj da sam dobro. Bila sam sretna jer osjećam sve, vidim i čujem", prisjeća se Paladinova pacijentica, Garbijela Perić.

Kaže, dobila je novi život. Profesora Paladina upoznala je nakon operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj čovjek toliko zrači kad uđe da vas jednostavni preplavi ta njegova energija. Vrlo je ljubazan, osjećate se kao čovjek, a ne kao neki broj", nadodaje.

Broj njegovih godina - 67 - sada je problem, pa mu je KBC Zagreb odlučio ne produljiti ugovor. Za ljude koje neki lako puste - otimaju se Split, Virovitica, Zabok, ali i Mostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo prijatelji 25 godina i kroz to vrijeme je iz Mostara prema njemu otišlo 1.000 pacijentica. O detaljima nismo još razgovarali, još nije vrijeme, za dva dana ćemo razgovarati. Mostarskoj bolnici bi bila velika čast da on operira. On još može puno dati, neće on svirati gusle u mirovini", kazao je Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Iz bolnice Sveta Katarina gdje Paladino, kako kažu, operira već mjesecima, poručuju - radit će više dana u tjednu, a kad su pacijenti čuli da stiže, ambulante  su se napunile do polovine svibnja. Jedan od Paladinovih učenika je i neurokirurg Krešimir Rotim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista sam ponosan da smo prijatelji. On mi je bio učitelj. Od njega sam učio raditi. Sa svim počastima. Mogu reći da smo od prvog dana gajili osobito poštovanje i simpatiju jedno prema drugom, ali mi neurokirurzi smo često kratkog fitilja, ali na kraju sve završi jednom fer igrom", komentirao je Krešimir Rotim iz Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Paladino je iza sebe nove generacije neurokirurga. Njegova pacijentica, majka trojice sinova kojoj je spasio život kaže - voljela bi da je i dalje mogao biti bar mentor drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On se osmjehnuo, rekao: sjednite. Sjela sam do njega, uzeo je moju ruku objema svojim rukama. Rekao je: 'Sad samo polako, moja supruga zna bolje kako vam je s četiri muškarca u kući. Čuvajte se pa se vidimo za 2 - 3 tjedna'", prepričala je Gabrijela. Na kontrolnom pregledu sigurno je neće primiti profesor Paladino. Sutra je njegov zadnji radni dan u KBC-u Zagreb.

Iako liječnika poput Paladina Hrvatskoj  uvijek manjka, neurokirurga imamo dovoljno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hrvatskim bolnicama trenutačno je 68 neurokirurga. Do prije 10 godina nije bilo ni jedne žene - sada čine 4 posto. Prosječna dob je za muškarce 49 godina, a za žene 35. Prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje od 2007. do danas - trinaestero neurokirurga je otišlo u mirovinu i nisu nastavili raditi. Među njima nije i profesor Josip Paladino.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo