'Zbog lijeka moram u zatvor na godinu dana'

'Pušio sam marihuanu deset godina. Nije to bilo iz hira ili zabave.

12.12.2011.
17:27
VOYO logo

Tridesetogodišnjeg Marka Dujmovića iz Križevaca Županijski je sud osudio na godinu dana zatvorske kazne, jer je uhvaćen kako sadi marihuanu. Ne bi u tom bilo ništa sporno da Marko marihuanu nije uzgajao iz zdravstvenih razloga.

"Pušio sam marihuanu deset godina. Nije to bilo iz hira ili zabave, bio je to jedini način da normalno funkcioniram. Još od puberteta patim od teškog oblika nesanice, ne znam možete li zamisliti kako je živjeti s tim da uopće ne možete zaspati. Jedino marihuana mi je pomagala da zaspim. Pušio sam prije spavanja", priča mladić dodajući kako je nesanica kasnije za sobom povukla i depresiju i anksioznost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijekovi nisu pomogli, a nuspojave bile su strašne

Nakon izmjena kaznenog zakona po kojem se zbog jointa može i u zatvor, Marko je potražio pomoć psihijatrice. Prepisala mu je antidepresive, anksiolitike i tablete za spavanje.

"Uzimao sam ih devet mjeseci. Nije mi pomoglo, ali su zato nuspojave bile strašne. Tresle su mi se ruke, trzao očni kapak, a ja i dalje nisam mogao spavati. Odlučio sam se vratiti pušenju, ali kanabis je u međuvremenu jako poskupio. Nisam imao izbora, doma sam posadio stabljike konoplje i ubrzo 'pao'", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju 30-godišnji Križevčan koji se nakon presude Županijskog suda, u kojoj je osuđen na godinu dana zatvora, žalio Vrhovnom sudu. Žalbi je priložio i medicinsku dokumentaciju, te čeka odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanabis na liječnički recept

S njim čeka i udruga Zeleni svijet koja ističe kako pacijenata koji marihuanu uzimaju kao terapiju i traže dekriminalizaciju ima puno. Upravo stoga od Ministarstva zdravstva i Ustavnog suda i Udruga traži odobrenje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe. Čini to zbog pacijenata s vrlo teškim dijagnozama, kao što su: multipla skleroza, Tourettov sindrom, palijativne faze karcinoma, Alzheimerova bolest, AIDS, ali i psihički poremećaji poput PTSP-a.

"Ne tražimo od njih legalizaciju marihuane već da teško bolesnim ljudima medicinski kanabis bude dostupan na legalan način, kao što je to omogućeno gotovo u svim europskim zemljama. Medicinski kanabis nije 'trava' s ulice nego čisti cvijet biljke koji se uzima u tabletama ili uz aplikatore, na liječnički recept", kaže Marta Gold iz Udruge Zeleni svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se zakon promijenio, a THC uvrstio na popis dopuštenih ljekovitih sastojaka, u Hrvatsku bi se mogli uvoziti lijekovi na bazi kanabisa poput nizozemskog bedrocana. Riječ je cvijetu kanabisa, ekološki uzgojenom po ISO certifikatu i sa strogom kontroliranom količinom THC-a, koji se inhalira zagrijavanjem pomoću posebnog vaporizatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo