Sve se mora utvrditi /

Zbog kršenja i ustavnosti mjera, pokrenuo postupak protiv Hrvatske na sudu u Strasbourgu

Image
Foto: PIXSELL

Povrijeđena prava na slobodu vjeroispovijesti, slobodu okupljanja i slobodu kretanja

2.6.2021.
11:16
PIXSELL
VOYO logo

Zbog epidemioloških mjera uvedenih zbog Covida-19 gospodin Dalibor Magdić pokrenuo je postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava, doznaje Telegram

U tužbama se traži od Europskog suda za ljudska prava da utvrdi kako su epidemiološkim mjerama ma građanima kršena prava koja im jamči Europska konvencija. Ovo su detalji tužbe protiv Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magdić se u tužbi požalio na mjere koje je donio Nacionalni stožer Civilne zaštite. Najviše su ga, tvrdi, pogodile zabrana napuštanja prebivališta, zabrana okupljanja više od pet ljudi, kao i zabrana vjerskih okupljanja. Kaže da mu je tako oduzeto, povrijeđeno pravo na slobodu vjeroispovijesti, slobodu okupljanja i slobodu kretanja.

Pred Strasbourgom

Slobodu vjeroispovijesti jamči Članak 9. Europske konvencije o ljudskim pravima, pa će zastupnica Hrvatske pred sudom u Strasbourgu Štefica Stažnik u odgovoru na Magdićevu tužbu morati objasniti je li mu to pravo odlukom Nacionalnog stožera o ograničavanju okupljanja, što se odnosilo i na crkve, bilo prekršeno, piše ovaj portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na okupljanje zagarantirano je pak Člankom 11. Konvencije, dok slobodu kretanja jamči Članak 2. Protokola 4. koji prati Konvenciju. I to će se morati očitovati. Trebat će se utvrditi i je li Magdić koristio prava  prije nego što je poslao tužbu u Strasbourg. Zanimljivo je da je Magdić postupak pokrenuo još u travnju 2020., dakle tijekom prvog vala epidemije.

Ustavnost mjera

Poznato je da je Ustavni sud RH odluku o ustavnosti tih mjera donio još u rujnu prošle godine. Za sve je utvrdio da su bile i legitimne i nužne kako bi se spriječilo širenje zaraze. Troje ustavnih sudaca (Kušan, Selanec i Abramović) ocijenili su da je Ustav bio prekršen jer je Stožer dobio ovlasti izmjenama zakona koje nije donijela kvalificirana većina. Također, ocijenili su i da su se ministri i Vlada skrivali iza Stožera, jer za njegovo osnivanje, drže, nije bilo nikakve potrebe, piše Telegram.

Image
borba s koronom /

Stožer objavio najnovije podatke: 432 nova slučaja zaraze i osam preminulih osoba

Image
borba s koronom /

Stožer objavio najnovije podatke: 432 nova slučaja zaraze i osam preminulih osoba

Na Ustavnom sudu već se raspravljalo i ograničenjima broja vjernika u crkvama. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović  osobno je podupro stav većine koja je zaključila da je ograničenje prava vjernika ustavnopravno prihvatljivo. Pri tome je, kako je napisao u izdvojenom mišljenju, imao u vidu i stav pape Franje, te Odredbu Hrvatske biskupske konferencije o mjerama

Bilo kako bilo, ako mjere proglase suprotnima Konvenciji, ljudi koji su podnijeli tužbe dobit će od država odštetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo