NIJE IM SJELO / Srpski mediji ogorčeni Teslom na hrvatskoj kovanici: 'Ustaškim grbom oskrnavljen najveći Srbin ikada'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL / Screenshot

Dio srpskih medija oštro je reagirao na vijest da će se na hrvatskim euro kovanicama naći slika Nikole Tesle, a neki od njih čak optužuju Hrvatsku za plagijat

4.2.2022.
15:30
Goran Stanzl/PIXSELL / Screenshot
VOYO logo

Hrvatska je Vlada danas na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj predstavila dizajn hrvatskih kovanica eura i centa.

"Kada Hrvatska usvoji euro, na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku", izjavio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kovanici od 2 eura bit će karta Hrvatske, na 1 euru kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 5, 2 i 1 centu će glagoljicom pisati Hrvatska. Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije. Autori ovih kovanica su Ivan Šivak, Stjepan Pranjković, Ivan Domagoj Račić i Maja Škripelj.

No da sve ne prođe u ugodnom tonu pobrinuli su se prorežimski mediji iz Srbije koji problem vide u tome što će Nikola Tesla biti na hrvatskoj kovanici eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prisvojili najvećeg Srbina ikada'

Novosti.rs tako pišu kako su "Hrvati besramno ukrali Nikolu Teslu", dodajući u naslov, "Minirali mu spomenik u Gospiću, a sad ga stavljaju na novčanicu".

Image
Foto: Screenshot

Informer.rs

Telegraf.rs se pita: "Hoće li Srbija reagirati?" U članku su objavili i odgovor Narode banke Srbije (NBS) iz srpnja prošle godine kada su se tek pojavili prijedlozi za dizajn eura u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz NBS-a su tada poručili da bi stavljanje Tesle "predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasljeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni znanstvenik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po podrijetlu i rodu".

Portal 24sedam je dizajn s Teslinim likom na kovanici nazvao - skandalom. "Prisvojili najvećeg Srbina ikada!", vrišti s naslovnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSTAVLJEN DIZAJN /

Otkriveno kako će izgledati hrvatske kovanice eura, Plenković: 'Bit će dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku'

Image
PREDSTAVLJEN DIZAJN /

Otkriveno kako će izgledati hrvatske kovanice eura, Plenković: 'Bit će dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku'

'Oskrnavljen ustaškim grbom'

Blic.rs također prenosi riječi NBS-a o prisvajanju kulturnog nasljeđa srpskog naroda, kao i javni servis RTS.

Daleko je otišao portal Alo.rs koji paše kako se "ekran zatamnio" nakon što je prikazan Tesla. "Hrvati predstavljali euro sa likom Tesle na šahovnici, a onda je nestalo struje…", stoji u naslovu. Napominju kako se umiješala "viša sila", a ranije su napisali kako je "lik najvećeg svjetskog naučnika oskrnavljen ustaškim grbom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot

Alo.rs

Informer pak optužuje Hrvate za plagiranje. "Hrvati nesposobni i svoje novčanice da naprave, pa iskopirali srpske", stoji u naslovu teksta gdje se referiraju na to da je dizajn kovanica sa likom Nikole Tesle kopija srpskih novčanica i kovanica iz 1994 i 2006. Nisu propustili dodati i da je Tesla zajedno na kovanici sa šahovnicom, "istom onom pod kojom su mu minirali spomenik u Gospiću".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo