SAMOTESTIRANJE UČENIKA /

Zbog jedne majke cijeli razred zamalo se nije testirao. Ravnatelji i profesori poručuju: 'Mi smo kriva adresa za takve pritiske'

Image
Foto: RTL

Ima slučajeva u kojima osim roditelja, postoje i neki razrednici koji ne žele svojim učenicima podijeliti antigenske testove

15.2.2022.
9:25
RTL
VOYO logo

Jučer je u cijeloj Hrvatskoj započelo samotestiranje učenika brzim antigenskim testovima. Već na prvi dan u prosjeku je bilo desetak učenika po školi koji su bili pozitivni, a da to nisu ni znali.

Upravo to za Novi list govori predsjednica Udruge osnovnoškolskih ravnatelja, Antonija Mirosavljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POČELO SAMOTESTIRANJE /

Dijele se testovi u školama, no neki navodno svoje testove prodaju. Iz Ministarstva obrazovanja to nazivaju provokacijom

Image
POČELO SAMOTESTIRANJE /

Dijele se testovi u školama, no neki navodno svoje testove prodaju. Iz Ministarstva obrazovanja to nazivaju provokacijom

"U školskim su klupama jučer u velikoj većini sjedili učenici koji su imali negativan test. Izuzetak su bili oni čiji roditelji na samotestiranje nisu pristali, ali takvih je malo", kazala je.

Predsjednica kaže da je manje od jedan posto učenika u školu došao s izjavom roditelja da odbijaju samotestiranje, u prosjeku je to pet do šest učenika po školi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već u nedjelju navečer nastavnicima i razrednicima stizale su povratne informacije roditelja. Pokazalo se da žele da su djeca na nastavi. Bilo je dosta situacija i da su se roditelji prošli tjedan protivili samotestiranju, a onda su se tijekom vikenda predomislili, jer shvaćaju da dijete ukoliko se ne testira, u slučaju kontakta s virusom mora u samoizolaciju", tvrdi Mirosavljević.

Naravno, neki ravnatelji su i pod pritiskom pojedinaca koji se protive samotestiranju učenika, ali Mirosavljević im smireno pojašnjava da su "učitelji i ravnatelji kriva adresa za takve pritiske."

S druge strane, ravnatelj riječke Medicinske škole, Alen Vukelić za Novi list tvrdi kako se jučer jedan cijeli razred nije samotestirao zbog jedne majke koja je onda vršila pritisak na ostale roditelje. 

"U tom su razredu 24 učenika i na kraju je njih sedmero odbilo samotestiranje, a među učenicima koji su se ipak testirali bio je učenik koji je imao pozitivan test. Imamo 31 razred i gotovo u svakom razredu nađeni su asimptomatski učenici. Negdje je jedan učenik, a negdje više", kaže Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima slučajeva u kojima osim roditelja, postoje i neki razrednici koji ne žele svojim učenicima podijeliti antigenske testove. Vukelića to nije spriječilo da im on osobno podijeli testove. 

Za razliku od njih, u najvećoj osnovnoj riječkoj školi ravnatelj Ivan Vukić kaže da od 770 učenika njih 2-3% odbilo je testiranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo