brza prilagodba / 'Zbog Hrvata nemamo osjećaj da smo ovdje stranci': u Zagrebu otvoren Centar za integraciju izbjeglica

Uz razna druženja i radionice, planirani su i tečajevi hrvatskog jezika, no oni nekima uskoro neće ni trebati

5.4.2018.
19:14
VOYO logo

U Zagrebu je otvoren Centar za integraciju izbjeglica koji bi azilantima trebao pomoći pri adaptaciji u hrvatsko društvo. Uz razna druženja i radionice, planirani su i tečajevi hrvatskog jezika, no oni nekima uskoro neće ni trebati.

Trogodišnji Adel već je u kontaktu s Isusovačkom službom za izbjeglice, koja je otvorila novi centar, te je pokupio nekoliko hrvatskih riječi. Kako kažu roditelji, hrvatski mu je postao bliži i od materinskog jezika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Miješa arapski i hrvatski. Razgovara s igračkom, čula sam ga kako joj je rekao - Dođi, igračka. Igračka je na arapskom laebah, a on je rekao - Dođi, laebah. Rekao je i - Hvala lepo. On govori neke riječi, ali ja ga ne razumijem", kazala je Adelova majka, Carol Alkorba.

No, ovo ni ne čudi voditelja ovog projekta koji poručuje da je, uz tečajeve, korisna svaka interakcija s domaćim stanovništvom koja se posebno potiče u ovom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle djeca vrlo brzo nauče jezik, sprijatelje se svojim prijateljima, kolegama i onda isto tako djeca utječu, integriraju svoje roditelje", izjavio je Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice.

Izbjeglice će u ovih 80 četvornih metara sudjelovati u radionicama, druženjima, ali i tečajevima koje će im pomoći pri pronalasku posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno oni ovdje mogu doći po bilo koje informacije i mi im možemo biti posrednici u pronalaženju poslova i pronalaženju stanova", kazao je Nuri Al Ahmed, aktivist iz Isusovačke službe za izbjeglice. Otac malog Adela, jedan je od onih koji je već krenuo s doškolavanjem i nada se da će uskoro raditi kao kuhar.

"Imam stan, sve što trebam je tu, i za moju ženu i za mog sina. Samo tražim posao", govori AdelovHany Soliman, Adelov otac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su već i pronašli radno mjesto, zahvalni su Hrvatima koji su ih lijepo prihvatili.

"Hrvati su prijateljski nastrojeni. Nisam vidjela nekoga da je ovako... da je nervozan ili da ne želi razgovarati jer sam izbjeglica. Ne, ne. Nemam osjećaj da sam neznanka, oprostite, da sam strankinja ovdje", poručila je Carol Alkorba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve one koji se žele riješiti dvojbi oko izbjeglica ili ih samo upoznati, vrata centra uvijek će biti otvorena. 

A kako bi Centar za izbjeglice mogao provoditi sve svoje aktivnosti, potrebna je financijska pomoć. U svrhu toga na platformi INDIGOGO pokrenuta je crowdfunding kampanja pod nazivom "Jučer stranci, danas susjedi". Svakom donacijom, izbjeglice su sve bliže punoj integraciji u hrvatsko društvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo