sukob političara i znanstvenika / Zbog drame između Znanstvenog savjeta i Vlade najviše zbunjeni građani: 'Između znanstvenih i političkih, teško je naći veća ega'

Čini se da Andrej Plenković ne voli kad mu se javno proturječi

9.12.2020.
8:20
VOYO logo

Da, čini se da Andrej Plenković ne voli kad mu se javno proturječi. A ni Stožer ne voli da im se previše proturječi. Kao što u savjetu vlade više nema znanstvenika koji misle drukčije, tako su iz javnosti nestali neki liječnici i epidemiolozi koji su mislili drukčije od stožera.  

Godinama je bio glavni epidemiolog. Uvijek ga se se pitalo za mišljenje, a i u vrijeme korone redovno je davao izjave, ali prije tri mjeseca usudio se javno poručiti da bi mjere trebale biti strože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja mislim da je to vrijeme došlo već davno prije'', rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

Image
oglasili se /

Vlada tvrdi kako je informacija o izbacivanju petorice članova Znanstvenog savjeta netočna

Image
oglasili se /

Vlada tvrdi kako je informacija o izbacivanju petorice članova Znanstvenog savjeta netočna

Pa nakon ovog istupa gotovo da uopće ne daje izjave za medije. Kritika odluka Stožera bilo je i prije, ali nikad dosad znanstvenici se nisu tako skupno udružili kao za vikend kad su uputili apel Vladi. Od cijele drame, najviše su zbunjeni građani.

''Ne znaju koga da slušaju, politiku, ili da slušaju znanstvenike, svoje doktore ili sami sebe. Po ovome što se događalo jučer i prekjučer izgleda da je najbolje da slušaju sami sebe. Između znanstvenih ega i političkih ega teško je naći veća ega'', rekla je Gorana Jureško, novinarka Jutarnjeg lista.

Novinarka koja godinama prati zdravstvo, kaže, nije ovo bio samo sukob na relaciji Vlada - znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Već da je to više bio unutar znanstveni sukob, jedni bi istjerali druge, pokušavaju to napraviti na način kako misle da to mogu, ovi drugi bi isto tako htjeli istjerati ove, svi bi htjeli biti šefovi'', kazala je Jureško.

Ali šef je jedan i on je uvjeravao još početkom studenog da se različita mišljenja cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nije nužno da svaki član savjeta o pojedinoj mjeri i onome kako vidi projekcije u sljedećim tjednima misli isto'', kazao je premijer Plenković.

Ali nakon apela uslijedila je zahvala na suradnji. Znanstvenik koji nije u Savjetu, Igor Štagljar, smatra da je to ishitrena i amaterska odluka i drugi znanstvenik koji također nije u savjetu staje u obranu kolega.

Svi sukobljeni načelno pozivaju na smirivanje sukoba

''Nisu trebali proživjeti ovakvo ne samo prozivanje, nego i tretman da vas zove kasno navečer i kaže da niste dovoljno dobri i da se zahvaljuju na suradnji. Mislim da je to bila jedna greška Vlade i nadam se toplo da će se brzo riješiti'', rekao je znanstvenik Ivan Đikić.

Petorka neizbačenih nije danas davala izjave pred kamerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jučer me nazvao gospodin Frka-Petešić i rekao da se premijer zahvaljuje na suradnji koja više nema smisla zbog apela koji sam potpisala. Vidjela sam demantije nakon toga, ali nisam razumjela što su time htjeli reći'', rekla je Andreja Ambriović Ristov o suradnji.

''Smatram da ovakve diskusije nisu korisne jer su, u stvari, nebitne. Jako je važno da epidemiolozi u Znanstvenom savjetu nastave pažljivo procjenjivati situaciju i davati preporuke. Ja sam spreman surađivati formalno ili neformalno'', rekao je pak Nenad Ban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozren Polašek, još uvijek član Savjeta, smatra da je cijela priča otišla predaleko.

''Ja kao vječiti optimist vjerujem da se radi o nesporazumu koji ćemo uskoro otkloniti i nastaviti raditi kao Savjet. Osobitost ove epidemije je još tješnja veza politike i znanosti jer politika traži pomoć znanosti, a znanost danas nažalost nekad ne može uvijek brzo nalaziti odgovore'', rekao je Polašek.

''Nije dobro da se van znanstvenog komunikacijskog kanala, Vladinog kanala, dakle u javnom prostoru ideje pojavljajuju u promociji osobnih i bilo kakvih drugih interesa'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Svi sukobljeni načelno pozivaju na smirivanje sukoba, ali nakon teških riječi teško je vjerovati da je ovo zadnje poglavlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo