vlada donijela odluku / Zbog Ćire proglašen Dan nacionalne sućuti! Što je on uopće i zašto je proglašen tek drugi put ikada?

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Po nekim specifikacijama razlikuje se od Dana žalosti kojeg je pak Hrvatska proglašavala desetak puta u svojoj povijesti

15.2.2023.
7:58
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Vlada RH 15. je veljače 2023. godine proglasila Danom nacionalne sućuti povodom smrti Miroslava Ćire Blaževića. Naveli su da će se isti obilježiti isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja.

Inače, Dan nacionalne sućuti nije isto što i Dan žalosti, a Hrvatska ga je, osim za Ćiru, proglasila samo još jednom u povijesti - nakon smrti Olivera Dragojevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No što je uopće Dan nacionalne sućuti i kako se razlikuje od Dana žalosti?

Naime, Dan nacionalne sućuti ne podrazumijeva otkazivanje ranije planiranih priredbi, a obilježava se isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nacionalne sućuti uveden je prema uzoru na neke druge europske države, poput Francuske.

Podsjetimo, Hrvatska je i Dan žalosti u svojoj povijesti proglasila tek desetak puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo