Gotovi ispiti / Završila je matura za pamćenje: Kako su se učenici i profesori snašli u uvjetima pandemije?

Ministrica Divjak koja će možda dočekati novu školsku godinu na istoj funkciji, zadovoljna je radom svojih kolega

3.7.2020.
21:29
VOYO logo

Učenici i profesori srednjih škola mogu odahnuti. Pisanjem ispita iz informatike i povijesti službeno je završena ovogodišnja, posve drugačija 11. po redu Državna matura kojoj je pristupila 31 tisuća učenika.

Kako su se snašli profesori u novim uvjetima koje je nametnula pandemija koronavirusa, a kako učenici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završilo je i to, zadnji ispit Državne mature za ovu godinu. Petra se nada da će joj rezultat ispita iz povijesti pomoći u upisu na željeni studij politologije.

Image
PREDIZBORNA KAMPANJA /

Obojica žele u Sabor: Prvi upravo polaže maturu, a drugi gazi deseto desetljeće života!

Image
PREDIZBORNA KAMPANJA /

Obojica žele u Sabor: Prvi upravo polaže maturu, a drugi gazi deseto desetljeće života!

"Očekivala sam da će biti teže s obzirom da se nisam baš previše pripremala, čak sam se iznenadila s nekim pitanjima", rekla je Petra Stunja, maturantica 1. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za većinu se predmeta pripremala sama. Ali, za neke zahtjevnije plaćala je pripreme.

"Nisam neki profesionalac u matematici i stvarno su mi značile te pripreme i nisam se baš mogla sama doma previše pripremiti kako bi to bilo kao da idem na pripreme", kazala je Petra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno je izostao onaj dio komunikacije neformalne i razmjene iskustava koji bi bili u redovnoj nastavi tako da zapravo s te strane mislimo da je lakše i jednostavnije, ali i ovo je bilo izvedivo", izjavila je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica 1. gimnazije u Zagrebu.

Resorna ministrica koja će možda dočekati novu školsku godinu na istoj funkciji, zadovoljna je radom svojih kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem svim nastavnicima, svim suradnicima, naravno i učenicima koji su učili i pripremali se za to, i roditeljima na podršci da se sve ovo provede na najbolji mogući način", poručila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

No, nisu svi imali podršku u pristupanju 11. Državnoj maturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učenici koji imaju potvrđen koronavirus oni, znači, ne mogu pristupiti maturi, a oni koji su u samoizolaciji oni mogu, ali uz posebne mjere. Naša jedna učenica je, izrečena joj je mjera samoizolacije, ali više nije izlazila na ispite jer nije trebala", izjavila je Marušić Brezetić.

"Za vrijeme perioda ljetnoga roka, za tri pristupnika je utvrđeno da su pozitivni na COVID, a njih 19 maturanata njima je iskazana mjera samoizolacije. Oni će pod jednakim uvjetima pisati u jesenskom roku. Dakle, to vam znači sljedeće, oni imaju opravdan i zdravstveni izostanak", pojasnila je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje ocjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako su uspjeli svladati gradivo, učenici će doznati 13. srpnja. Tada će biti prva objava rezultata ovogodišnje Državne mature, dok će konačni rezultati biti objavljeni 20. srpnja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo