'IZRAEL JE IMAO PREDODOBRENJE' / Završen sastanak s Izraelcima u MORH-u: Novinarima bio zabranjen prijenos uživo

Image

Završen je sastanak izraelskog izaslanstva s predstavnicima Hrvatske o nabavi borbenih aviona F-16 Barak

10.1.2019.
15:05
VOYO logo

U Ministarstvu obrane završen je sastanak izraelskog izaslanstva na čelu s generalnim direktorom Ministarstva obrane Izraela Udijem Adamom s predstavnicima Hrvatske o problemima u projektu nabave izraelskih borbenih aviona F-16 Barak.  

Čekaju se izjave za javnost, a novinarima je zabranjen prijenos konferencije za novinare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanak s Izraelcima u MORH stigao je i predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića, Zvonimir Frka Petešić. Doznajemo da će se medijima nakon sastanka obratiti ministar obrane Damir Krstičević dok Izraelci, najvjerojatnije, neće davati izjave. 

Izraelsko veleposlanstvo je pred hrvatskim ministarstvom dočekao zapovjednik glavnog stožera hrvatske vojske Mirko Šundov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izrael je trebao dobiti konačno odobrenje SAD-a"

Uoči sjednice Vlade, ministar obrane Damir Krstičević izjavio je kako je Izrael trebao dobiti konačno odobrenje SAD-a za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj istaknuvši kako na današnjem sastanku od predstavnika izraelskog Ministarstva obrane želi čuti mogu li to učiniti ili ne.

"To je bila njihova odgovornost, oni su dobili predodobrenje i sada su trebali dobiti konačno odobrenje za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Želim čuti mogu li to i ako ne mogu koji su razlozi zašto ne mogu", rekao je Krstičević novinarima uoči sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Izraelska delegacija u MORH-u razgovara o nabavi F-16 Barak

Image

Izraelska delegacija u MORH-u razgovara o nabavi F-16 Barak

Još jedno je ustvrdio kako je govorio istinu o tzv. non-paperu, dokumentu u kojem je SAD navodno upozorio Hrvatsku da ne može dobiti onakve avione kakve je dogovorio s Izraelom istaknuvši da Hrvatska posjeduje službenu usmenu i pismenu korespodenciju SAD-a i Hrvatske. "Ona je za mene relevantna i ima težinu", kazao je i ponovio kako nikada nije vidio non-paper.

Podsjetio je kako su SAD dale Izraelu i Grčkoj predodobrenje da se mogu javiti na hrvatski natječaj, a nakon što je na natječaju izabrana izraelska ponuda Izrael je SAD-u uputio zahtjev za konačno odobrenje. "Isključiva je odgovornost Države Izrael da to osigura", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako u tome nema njegove odgovornosti jer je sa svojim timom učinio sve da Hrvatska kroz međunarodni natječaj dobije priliku dobiti potrebni borbeni zrakoplov. Hrvatska nije ništa kriva, sve smo napravili ispravno, postavili sva potrebna pitanja i imali sva potrebna jamstva, dodao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak da ne postoji nikakva šteta za Hrvatsku vezano za nabavu izraelskih F-16 Barak aviona jer nije potpisan nikakav kupoprodajni ugovor te istaknuo da odluku o nabavci aviona Vlada može i poništiti, ako se pokaže da ovaj projekt neće moći biti završen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikakve štete za Hrvatsku"

"Kupoprodajnog ugovora nema, nije potpisan, nema nikakve štete za Hrvatsku. Naprotiv, ono što možemo reći jest da smo napravili sve u dobroj vjeri, temeljem dužne pažnje koju je stručni tim tada ovoj temi posvetio", kazao je Plenković na sjednici Vlade. 

"Ukoliko se pokaže da ovaj projekt, kako smo ga zamislili, neće moći biti završen na temelju odluke od 29. ožujka, Vlada tu odluku, kao što ju je donijela, može i poništiti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je istaknuo kako će na današnjem sastanku vidjeti koja je njihova pozicija i kako će pojasniti nove okolnosti, a nakon toga će biti održane konzultacije i Vlada će donijeti odgovarajuće odluke kada je riječ o procesu koji se odnosi na nabavu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo