Tomašević u Direktu / 'Zavodu Dr. Andrija Štampar ne vjerujem apsolutno ništa dok ga predvodi Bandićeva desna ruka'

'Nemoguće je da imamo pet požara u pet godina na odlagalištima otpada', istaknuo je Tomašević

25.7.2019.
22:54
VOYO logo

Dobar dio Zagreba u četvrtak se probudio u smradu i dimu, ovaj put zato što je gorio otpad na Jakuševcu.

Vatra koja je zahvatila reciklažno dvorište sukljala je sinoć 10 metara u zrak, nad gradom se nadvio gusti crni dim, a vatrogasci su se cijelu noć borili s požarom. A onda su jutros počele kontradiktorne informacije o tome je li zrak čist ili nije. Iz Zavoda za javno zdravstvo poručili su da je sve u redu, a iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda da je 10 puta povećana vrijednost lebdećih čestica i ozona te da građani trebaju zatvoriti prozore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jakuševcu se zatim pojavio i gradonačelnik Milan Bandić i svečano objavio da opasnosti nema.

Upravo Bandić već godinama obećava da će uskoro sanirati Jakuševac, a to nikako da se dogodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostujući u RTL Direktu, stručnjak za otpad i zastupnik u Zagrebačkoj gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) kazao je kako je očito bilo propusta u obavještavanju građana.

"Imali smo tri institucije koje su govorile tri različite stvari. Ne bih komentirao način na koji su govorila gradska tijela, uopće nisu građane upozorili da zatvore prozore. Ja osobno Zavodu Andrija Štampar, dok mu je na čelu desna ruka Milana Bandića, gospodin Šostar s USKOK-ovom optužnicom, apsolutno ništa ne vjerujem. Nedopustivo je da se na taj način komunicira s građanima", frustriran je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peti požar u pet godina

Nada se da će u Skupštini napokon dobiti izvješće o tome kako se tamo zbrinjavao otpad.

"Posebno sam frustriran jer sam u Skupštini tražio izvješća o prošlim požarima. Ovo je peti požar u pet godina na odlagalištima otpada. Četiri puta je bio u privatnom, sada i u gradskom pogonu. Zadnji put je gospodin Pripuz rekao da je požar podmetnut, to je rekao i prvi put, i ništa se nije otkrilo, nema nikakve krivnje. Nemoguće je da imamo pet požara u pet godina i da ništa nije otkriveno. Ili je riječ o nemaru jer se nepropisno odlaže otpad, ili se radi o tome da netko namjerno podmeće požare. Ono što je sigurno jest da je ovakav kaos u gospodarenju otpadom jer Bandić 20 godina odbija sustavno riješiti ovaj problem, a to odgovara interesnim skupinama koje dobro zarađuju na tome, što USKOK opširno piše u svojim optužnicama", ističe Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Glavnog krivca Tomašević vidi upravo u gradonačelniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je odgovoran. 20 godina ne može riješiti taj problem, prekršio je pet, šest obećanja, sad opet obećava. Bandić i HDZ su se borili rukama i nogama da se produži rad Jakuševca do 2029. Zagreb je najgora europska metropola po sustavu odvojenog prikupljanja otpada, u odnosu na Ljubljanu koja je najbolja", kazao je Tomašević te dodao:

"Treba reći da je Gradska skupština donijela odluku o odvojenom prikupljanju otpada, koja nije dobra, nije dovoljna, ali je ipak korak u nekom smjeru i ona se ne provodi godinu i pol dana. Ne da nemamo razvoja u Zagrebu nego se osnovna infrastruktura pred našim očima raspada. Građani su nedavno bili bez vode, sada ne mogu udisati zrak... 11 milijuna kuna za Zagreb na Savi, za tri i pol gosta dnevno, toliko je Bandić predvidio za gradnju vrtića", frustriran je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok god je Bandić gradonačelnik, problem se neće riješiti jer on to ne može i ne želi riješiti", zaključio je Tomašević.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo