ČEKA IH DINAMIČAN RAD / Opoziv ministara, raspuštanje Sabora i rekonstrukcija: Zastupnici novu 'sezonu' tradicionalno započinju 'rešetanjem' Plenkovića

Image
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL

S obzirom na dnevni red, na kojemu je više od 140 točaka, saborske zastupnike do sredina ljeta čeka vrlo dinamičan rad

19.4.2022.
13:33
Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Aktualnim prijepodnevom, u kojemu će 40 zastupnika postaviti pitanja članovima Vlade, Hrvatski sabor u srijedu počinje novu sjednicu koja će potrajati do sredine srpnja, ustavnog roka za redovno zasjedanje.

Ždrijebom je odlučeno da će prvo pitanje članovima Vlade postaviti Hrvoje Zekanović (NZ), a posljednje Stipo Mlinarić (Domovinski pokret).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na dnevni red, na kojemu je više od 140 točaka, saborske zastupnike do sredina ljeta čeka vrlo dinamičan rad. Oko polovicu točaka predložila je oporba, a brojna su i izvješća o radu raznih tijela.

Image
REKONSTRUKCIJA VLADE /

Počeo je sastanak vladajuće koalicije: Hoćemo li danas saznati nova imena ministara? Ćorić: 'Do daljnjeg ću se suzdržati'

Image
REKONSTRUKCIJA VLADE /

Počeo je sastanak vladajuće koalicije: Hoćemo li danas saznati nova imena ministara? Ćorić: 'Do daljnjeg ću se suzdržati'

'Rešetanje' Plenkovića

Oporba na novoj sjednici želi raspraviti niz aktualnih tema, ali i zatražiti raspuštanje Sabora i raspisivanje prijevremenih izbora slijedom uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata i istražnih postupka protiv drugih dužnosnika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba traži također opoziv tri člana Vlade, Tomislava Ćorića, Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića, no s obzirom na najave premijera Andreja Plenkovića o rekonstrukciji Vlade možda će ta točka biti suvišna ako prije budu smijenjeni.

U formi interpelacija oporba također želi raspraviti o radu Vlade vezanom za obnovu, upravljanje sustavom civilne zaštite, za popis stanovništva te zaštitu potrošača od rasta cijena energenata. Traži i upućivanje zahtjeva Državnom uredu za reviziju da pregleda stanje strateških robnih zaliha, donošenje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz 'aktualno prijepodne', Sabor će u srijedu raspraviti premijerovo Izvješće o neformalnom sastanku čelnika Europske unije u Versaillesu, o izvanrednom i redovnom sastanku Europskog vijeća, te o sastanku na vrhu Europska unija – Afrička unija.

Zastupnici bi u četvrtak trebali raspravljati o konačnoj verziji izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te prijedlogu saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da se prva nedjelja u lipnju proglasi "Danom preživjelih od raka u Republici Hrvatskoj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak, Sabor će raspravljati o konačnim tekstovima izmjena Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji te Zakona o predmetima opće upotrebe.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo