rokovi sve bliži / Zašto za obnovu ne koristimo europski novac? Premijer se pravda, traži produljenje roka, građani ljuti: 'To je sramotno'

Rok od osamnaest mjeseci za potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu Zagreba ulazi u posljednju trećinu, a dosad nije iskorišteno gotovo ništa

27.12.2021.
20:35
VOYO logo

Ako do lipnja ne potrošimo svih 683 milijuna eura, novac ćemo morati vratiti. A da ćemo ispoštovati taj rok ne vjeruje više ni Vlada, pa se okreću planu B - vapaju prema Bruxellesu da nam rok prolongira

A tako je sve dobro zvučalo kada su se prije godinu dana zbrajali milijuni eura iz Fonda solidarnosti za obnovu zagrebačkih javnih ustanova i institucija od potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"683 milijuna eura. Ja mislim da ćemo imati toliko zahtjeva koji će napraviti overbooking sredstava. Dakle, 683 milijuna eura svakako nije dovoljno. Ja dajem kao premijer ton i dajem naloge da se to sve skupa napravi“, govorio je tada Andrej Plenković.

Dvanaest mjeseci poslije, nema ni overbookinga zahtjeva, a uskoro neće biti ni milijuna eura. Hrvatska svih 5 milijardi i 100 milijuna kuna za obnovu Zagreba mora potrošiti do lipnja, a u godinu dana je povučeno tek poražavajućih 80 milijuna kuna, odnosno 1 cijelo 6 posto. Što ne iskoristimo, moramo vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propustiti priliku gdje smo dobili novce na pladnju za obnovu. Ne iskoristiti te novce, nego ćemo obnovu na kraju platiti mi, građani Hrvatske, mislim da je to sramotno. Mislim da je odgovornost prvenstveno na premijeru koji se obnovom očito ne bavi", rekla je Nevena Rendeli iz udruge SOS Zagreb.

Image
Vrijeme ističe /

VIDEO Hoće li propasti sredstva za obnovu iz Fonda solidarnosti? Tomašević se nada produljenju, ali pere ruke: 'To vodi Vlada'

Image
Vrijeme ističe /

VIDEO Hoće li propasti sredstva za obnovu iz Fonda solidarnosti? Tomašević se nada produljenju, ali pere ruke: 'To vodi Vlada'

Osamnaest mjeseci im nije dovoljno za provođenje natječaja, opravdava sad već izvjesno neispunjavanje europskih pravila ministar graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sam koncept, odnosno prilagođenost pravila trošenja novca Fonda solidarnosti nisu adekvatna da bismo pravovremeno, odnosno u 18 mjeseci sanirali tim novcem takvu vrstu štete", pravda se ministar Darko Horvat.

A premijer više ni ne uvjerava da će se novac iskoristiti na vrijeme, nego se prebacio na smišljanje dobre izlike kojom će tražiti od Europske komisije da nam rok produlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Element progresivne štete. Dakle, potres u Zagrebu je bio u ožujku 2020., ovaj potres na Banovini koji se jako osjetio u Zagrebu za dva dana će bit godinu dana i ta činjenica nas je dovela da su se i štete povećale i da ćemo onda s vrlo razložnom i jasnom argumentacijom siguran sam da ćemo doći do toga da se ti rokovi produlje", kazao je Plenković.

Dakle, argument u koji se Vlada uzda je da novac nismo potrošili jer nas je pogodio novi potres koji se dogodio prije nego što smo novac iz Fonda uopće dobili. U umijeće Plenkovićevih briselskih pregovora vjeruje i zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne vjerujem da će išta propasti. Nadam se da će biti bar za 6 mjeseci rok produljen", smatra Tomislav Tomašević.

No, to bi bio presedan jer u sličnim situacijama Bruxelles nikada nije mijenjao prvotne rokove, niti je ta mogućnost predviđena u pravilima Fonda solidarnosti. Plenković priznaje da ima i krivice njegove vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba ići brže. To je ono što sam ja rekao više puta", priznao je na kraju.

Horvat u premijerovim riječima ne čuje kritiku svog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne razgovaram i ne čujem samo kritiku požurite i budite brži. Ja odgovaram na tu kritiku - želimo biti kvalitetni", rekao je Horvat.

No, u ovom slučaju vrijeme je novac. A novac ćemo, ako se rok ne produlji, morati vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo