djeca čekaju svoj dom / Zašto sustav posvajanja u Hrvatskoj funkcionira tako loše? Donosimo pozitivna i negativna iskustva

Kako je moguće da u 2015. godini sustav toliko loše funkcionira da djeca iz Domova za nezbrinute, češće ostaju ondje cijelo svoje djetinjstvo, nego što završavaju posvojeni u nekim obiteljima?

9.11.2015.
18:29
VOYO logo

Odgovora na pitanje zašto sustav posvajanja u Hrvatskoj tako loše funkcionira nema, svi samo sliježu ramenima. Naša Marijana Čikić odlučila je istražiti priču. Donosi vam iskustva dviju obitelji - jedne kojoj je posvojenje uspjelo, jedne kojoj nije.

Djeca se igraju i prve korake rade u domu za nezbrinutu djecu. Ni ne slute da će ondje vjerojatno ostati zauvijek. Jer o njima odlučuje sustav. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često pitaju nas kad ćeš meni naći mamu i tatu. Na žalost, kasnije odrastanjem postaju svjesni svoje životne situacije", izjavila je ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava.

Jan, Fran i Filip imali su sreće. Trojkama je mama umrla nakon poroda, a otac nije bio spreman biti otac. Za razliku od Anite i Stjepana koji su tada već četiri godine čekali na posvojenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na puno vrata pokucali puno suza proplakali i svega vam je tu bilo i čovjek kad jednostavno zna i ima svoj cilj daje sve od sebe da taj cilj i ostvari", ispričala je majka Anita.

Anita i njen partner Stjepan su se s činjenicom da ih negdje čeka beba na kraju pomirili, no od jedna curice koju smo mi očekivali, ispalo je da ćemo udomiti tri dečka",

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz tri njihova dečka, Anita i Stjepan udomili su još troje djece koja u njihovoj obitelji čekaju svoju - pravu i samo njihovu. 

"Trebali su završiti u domovima, ovako su završili u jednoj skromnoj obitelji, ali sretnoj i veseloj da ih imamo", ispričao je Stjepan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te sreće nije bio Nikša.  

"Jedan predivan dečko koji je tad imao 10 ili 11 godina, Nikša, s kojim sam se nekako odmah zbližila i osjetila potrebu da bez obzira što sam tad imala svoje dijete i njemu podarim dom u vidu posvojenja", ispričala je Sanela Dropulić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Nikši je na put do sretne obitelji stao sustav.  

"Bila je u pitanju majka koja je bila alkoholičarka i koja nije dopuštala posvojenje. Nije dopuštala tadašnim zakonskim odredbama da je dovoljno da unutra roka od šest mjeseci samo jedanput u domu gdje je smješteno dijete zapita kako mi je dijete i cijeli postuopak se obustavio", prisjetila se Sanela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanela je danas majka troje djece, a Nikša je sad već punoljetan dečko koji je život proveo u ustanovi. A sve što je htio su mama i tata. 

"On je čak rekao kako će čistiti po kući i biti stalno dobar, samo je htio da ga povedemo", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na sustav, većina ove djece doživjet će Nikšinu sudbinu. Naime, u Hrvatskoj je trenutačno oko 350 djece raspoloživo za posvajanje. Više od 300 ih je starije od 12 godina.

"To znači da su njihove šanse da u budućnosti nađu svoju posvojiteljsku obitelj. Kad bi više ljudi zaposlilo po centrima da odrađuju svaki svoj posao kvalitetno, na vrijeme i aktivno, svakako bi broj djece koja odrastaju u institucijama bio manji a broj onih koji su u uobiteljima svakako bio veći", dodaje ravnateljica Kelaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Nazorove je do sad svake godine na posvojenje otišlo 30-ak djece. Ove godine njih svega 15. Bahuni su svoju djecu čekali duge četiri godine. Sanela Nikšu nije uspjela posvojiti.  

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike