'Zašto su mi autistično dijete strpali u zatvor?'

Nakon što je 24. lipnja majku u svađi ozlijedio nožem, mlađi punoljetnik L. L.

4.8.2014.
6:35
VOYO logo

Budući da je djelo okvalificirano kao pokušaj ubojstva, istražni zatvor oboljelom mladiću je produžen sve do rujna, kada bi se trebalo provesti vještačenje je li u trenutku napada bio ubrojiv.

No, otac L. L.-a se požalio Slobodnoj Dalmaciji kako mu sina u Svetošimunskoj bolnici stalno uspavljuju da ne bi bio nemiran, a psihijatrijska vještačenja i svjedočenje majke pred sudom se odgađaju - neslužbeno, zbog godišnjih odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinska dokumentacija inače pokazuje da L. L. od djetinjstva boluje od pervazivnog razvojnog poremećaja (iz spektra autističnih poremećaja), epilepsije, poremećaja pažnje i kognitivnih sposobnosti, s posebnim naglaskom na to da je odmalena pretjerano fiksiran na hranu i agresivan kad mu se hrana uskrati. Liječnik je nedavno konstatirao i da oboljeli, tada još uvijek dijete, ima 135 kilograma, da praktički ne izlazi iz stana i ne kreće se i da je zbog toga potrebna pomoć institucija socijalne i medicinske skrbi.

Otac i majka tvrde da je L. L. ozlijedio majku nakon što mu je ona obrok bacila kroz prozor, no ne znaju što piše u zapisniku ni u odluci Županijskog suda u Zagrebu, tj. zašto se djelo kvalificira kao poklušaj ubojstva s obzirom na njegovu bolest. Obratili su se pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, Zatvorskoj bolnici i Županijskom sudu u Zagrebu da se ubrza psihijatrijsko vještačenje i ukine istražni zatvor - ali stvari su se pokrenule tek kad su se u priču upleli novinari. No, još se ne zna kada će L. L. biti vještačen i eventualno upućen na liječenje ili rehabilitaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo