PLENKOVIĆ BROJI RUKE / Zašto se šuti o datumu izbora? 'Bako, dođi na izbore, dat će ti HDZ 800 kuna - to je sukus'

Oporba proziva HDZ za niz predizbornih trikova i nepoštenu utakmicu

14.5.2020.
8:31
VOYO logo

Sabor je pred raspuštanjem. U slučaju da se ono dogodi početkom idućeg tjedna, kako se nagađa, na izbore bismo izišli najkasnije 12. srpnja. Za raspuštanje, vladajući tvrde, imat će onoliko ruku koliko i podupire Vladu Andreja Plenkovića, dok sam premijer ne vidi problem u traženju povjerenja birača. Ali o datumima se još šuti, što posebno iritira oporbu, koja HDZ proziva za niz predizbornih trikova i nepoštenu utakmicu.

Image
KORONAIZBORI PRED VRATIMA /

Vladajući više ne bježe od želje da na birališta izađemo u srpnju: Na koju će nedjelju pasti odabir?

Image
KORONAIZBORI PRED VRATIMA /

Vladajući više ne bježe od želje da na birališta izađemo u srpnju: Na koju će nedjelju pasti odabir?

''Razgovarat ćemo i o tome'', poručuje Plenković.

Raspušta li se Sabor već u ponedjeljak, vladajući ne žele potvrditi, no već danas koalicijski partneri sjedaju za stol na temu izbora:

''Sada smo u situaciji da, pogotovo s aspekta HDZ-a, da procijenimo s našim partnerima kada je trenutak da idemo po novo većinsko povjerenje birača i nakon toga obnovljenim mandatom rješavamo probleme'', kazao je Plenković.

''Mi ćemo za raspšatanje kad se za to odlučimo imati 80 ruku'', tvrdi predsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Oporba vjeruje da je planirani datum raspuštanja 22.svibnja. Ipak, kako primjećuje predsjednik Kluba zastupnika zastupnika SDP-a Arsen Bauk: ''Ako bi se parlament raspustio u ponedjeljak, izbori bi se morali održati najkasnije 12. srpnja''.

Da se do izbora neće donijeti zakon o obnovi Zagreba stradalog u potresu, sada je posve izgledno. A partneri u koaliciji još jednom pokazuju slogu - "Naš je cilj da zakon, s obzirom na njegov značaj, prođe ozbiljnu i cjelovitu javnu raspravu i kroz nju budemo otvoreni za sugestije koje mogu poboljšati njegov sadržaj", istaknuo je Plenković.

HNS-ov Milorad Batinić smatra: ''Vjerujem da će savjetovanje biti koretno odrađeno. Bolje da idemo na izbore i novi saziv donese taj zakon, to je tumačenje koje smo dobili''.

''Mi smo zadnji koji ćemo raditi problem oko raspuštanja, nama izbori odgovaraju uvijek'', poručuje gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Vladajući na ruke oporbe u raspuštanju parlamenta ne mogu računati tek tako. ''Ako se u trenutku glasanja zadovolje slobode kretanja i javnog okupljanja da, glasat ćemo za. Ako toga ne bude do raspuštanja nećemo, ali ćemo još na klubu utvrditi definitivan stav'', poručuje Bauk.

''Mi ćemo se tu dogovarati s oporbom. Definitivna odluka o raspuštanju je na većini'', kaže saborski zastupnik MOST-a Marko Sladovljev.

I nacionalna mirovina od 800 kuna koja je stigla na saborski dnevni red, oporbi je zamirisala na predizborni trik. GLAS-ov Goran Beus Richembergh kaže: ''Bako, dođi na izbore, dat će ti HDZ 800 kuna - to je sukus. Da nije tako, zakon bi se dao u dva čitanja, a priču bi otvorili još u siječnju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koga će u 10. sazivu parlamenta gledati, birači i biračice će odlučiti na ljetnim izborima i tako potvrditi ili promijeniti smjer kojim zemlja ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo