'SVI SU ZNALI' /

Razotkrili smo misterij zašto pauk u Crikvenici usred noći diže i vraća aute s parkirališta

Direktor komunalca pojasnio je da bi se po završetku projekta trebale smanjiti gužve u gradu, ali i zagađenje

9.7.2024.
13:17
VOYO logo

Nakon što se u redakciju Danas.hr-a javio čitatelj i poslao snimku na kojoj se vidi kako pauk u Crikvenici diže automobile koji nisu nepropisno parkirani i to kako bi se ugradili senzori za parkiralište, doznali smo o čemu se radi.

Podsjetimo, čitatelj je naveo da pauk blokira promet, da ljudi u kolonama "stoje dva sata" te da vozače navode da voze u suprotnom smjeru. "I to rade u špici sezone", naglasio je čitatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor komunalne tvrtke Eko Murvica Mario Jelčić objasnio je što se u Crikvenici događa i stvar je, kaže, prilično zapetljana, ali drugačije ne mogu.

Image
NEVJEROJATNA SNIMKA /

Pauk u Crikvenici na rivi diže aute. Razlog? Bizaran. Čitatelj: 'Dva sata stojimo u koloni'

Image
NEVJEROJATNA SNIMKA /

Pauk u Crikvenici na rivi diže aute. Razlog? Bizaran. Čitatelj: 'Dva sata stojimo u koloni'

Naime, u tijeku su radovi na projektu kojim bi se trebao uvesti red u gradski promet, smanjiti gužve, kao i samo zagađenje. Grad se, kako je pojasnio, prijavio na projekt pod nazivom 'Zelena i pametna Crikvenica' na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a dio tog projekta je i mjera "Smart parkinga" u sklopu koje se ugrađuju senzori na parkirališna mjesta koji će ubuduće u realnom vremenu signalizirati je li parkirno mjesto zauzeto ili nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradu će biti zasloni na kojima će vozači vidjeti ima li slobodnih mjesta za parkiranje na nekoj lokaciji te se u Crikvenici nadaju da će time smanjiti bespotrebno vozikanje vozača okolo-naokolo kako bi našli slobodno parkirno mjesto. Ukupna vrijednost projekta je 132.712,35 eura, Fond ga financira s 40 posto ili 53.084,94 eura, dok je sama mjera "Smart parkinga" - kriva za trenutačni povremeni "krkljanac" u gradu - vrijedna 74.058,60 eura.

Iz Eko-Murvice navode da će vozači po završetku projekta i putem aplikacije na karti moći vidjeti gdje ima slobodnog mjesta za pakiranje, a aplikacija će ih zatim navigirati do njega.

Ali, zbog čega se sve to radi na samom početku ljetne i turističke sezone?

"Zbog produženog postupka javne nabave (na postupak je bila uložena žalba) produžilo se izvršenje projekta u srpanj, odnosno u turističku sezonu. U slučaju da se projekt ne odradi u zadanim rokovima, isti podliježe provjeri od strane FZOEU i mogućim financijskim korekcijama na dodijeljeni iznos", ističu u svom odgovoru iz komunalca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojednostavljeno - jednom kad se odabrao izvođač, bilo je žalbi te su morali ispoštovati proceduru rješavanja žalbi. A kada je to napokon bilo riješeno, ostao je kratak rok da se projekt napravi. U suprotnom, grad bi vjerojatno ostao bez novca koji im je Fond za zaštitu okoliša namijenio. Spletom okolnosti radovi su tako krenuli vjerojatno u najgore moguće vrijeme - početkom ljeta.

Svjesni toga, u gradu su pokušali odabrati najbolje moguće vrijeme za izvođenje radova te se oni odvijaju od 22 sata na području Ulice Ivana Skomerže i Strossmayerovog šetališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za vrijeme izvođenja radova promet motornim vozilima je obustavljen što je označeno vertikalnom prometnom signalizacijom. Također, na početku Ulice Ivana Skomerže postavljena je i fizička prepreka te na tom mjestu stoji i djelatnik Eko–Murvice koji preusmjerava promet", pojasnili su iz komunalca, navodeći da je obavijest o trajanju radova objavljena i na njihovim internetskim stranicama te na lokalnim portalima. Također napominju da su molili vozače da privremeno maknu vozila s parkirnih mjesta na spomenutim lokacijama kako bi mogli neometano obavljati radove.

"Ako parkirno mjesto nije oslobođeno, Eko -Murvica 'paukom' premješta motorno vozilo kako bi se mogao ugraditi senzor u parkirno mjesto, a po završetku ugradnje senzora motorno vozilo se vraća na parkirno mjesto. Radovi bi trebali biti završeni do kraja ovog tjedna", ističu iz komunalca iz kojeg zahvaljuju građanima i gostima na razumijevanju i strpljenju za vrijeme trajanja izvođenja radova.

POGLEDAJTE VIDEO Strani radnici voze autobuse gladni i žedni: 'Plakat ću za svoje kolege, nemamo novac za hranu'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo