reforma gradske uprave / Zašto (ne) slijediti Bandića: istražili smo koji će se gradovi ugledati na gradonačelnikove škare i smanjenje plaća

Svima u menadžmentu gradskih tvrtki i u gradskoj upravi, od gradonačelnika do pomoćnika i pročelnika, neovisno o vrsti posla, odgovornosti i učinku Milan Bandić reže plaće za 10%

17.12.2017.
18:58
VOYO logo

Od ovog mjeseca zaposlenici menadžmenta zagrebačke uprave i gradskih tvrtki primat će 10% manje plaće. Ako troškove reže grad s najvećim proračunom, mi smo provjerili hoće li taj primjer slijediti i ostali hrvatski gradovi.

"Ne može biti stranka rada i solidarnosti sa imenom i prezimenom, a da to bude samo forma. Mora bit i sadržaja u tom radu i solidarnosti. To je moj život i to će biti tako dok ja budem gradonačelnik i oni koji imaju više će dijeliti sudbinu onih koji imaju više", rekao je to Milan Bandić nakon donesene odluke o rezanju plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se Bandić, smanjenjem svoje plaće s 18.251kn na 16.426 kuna solidarno približio hrvatskoj realnosti. No, iako je prvi koji je to javno obznanio, zagrebački gradonačelnik nije prvi koji je gradske plaće smanjio. Prije četiri mjeseca ga je preduhitrio dubrovački kolega.

"Za razliku od gradonačelnika grada Zagreba primanja svih pročelnika, pa i gradonačelnika su u skladu s odredbama Vlade RH", rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki smatraju kako se prave uštede i reforma gradske uprave ne postižu rezanjem.

"Nema smisla kažnjavati sve djelatnike zato što imate puno izmišljenih radnih mjesta. Mi smo u Bjelovaru napravili nešto drugo: smanjili smo plaće za 250 000 kn, neki su djelatnici otišli u mirovinu, ali na njihovo mjesto nećemo zaposliti nikog novog. Smanjili smo i broj rukovodećih mjesta. Nekim ljudima smo i povećali plaću jer oni koji više rade, zaslužuju i više sredstava", objašnjava gradonačelnik BjelovaraDario Hrebak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandićev primjer neće slijediti ni gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

"Mi smo grad koji ima 14 000 stanovnika i 16 zaposlenih, dok je prosjek u RH za grad veličine Ivanca negdje oko 25, 26 stalno zaposlenih. Tih 16 ljudi radi za 20", rekao nam je Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz rezanje plaća i druge štedljive aktivnosti, Bandić očekuje kako će rashode smanjiti za 5%. Na što će se taj novac potrošiti, još nije poznato.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo