zanimljivosti eu izbora /

Zašto Jerković s gotovo 40 puta manje glasova od Petir ide u Parlament i evo koliko je HDZ-u nedostajalo za 5. mandat

Image
Foto: Pixsell

Jerković bi u EP trebala ući tek nakon službenog izlaska Velike Britanije iz EU

27.5.2019.
13:39
Pixsell
VOYO logo

HDZ i SDP su izbornu utrku za Europski parlament završili izjednačeni. Svakoj od ove dvije stranke otišla su po četiri mandata iako je, prema rezultatima DIP-a, HDZ osvojio oko 44 tisuće glasova više.

Kako je onda moguće da je s tolikim brojem glasova više osvojio isti broj mandata kao i SDP? E to nam je objasnio komunikacijski stručnjak Petar Tanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako treba napomenuti da brojka od 44.000 glasova nije mala, ali je zato razmjernost glasova presudila u korist SDP-a, koji je za više od 7000 glasova pretekao HDZ u borbi za taj 12. mandat, u skladu s D'Hondtovom metodom", istaknuo je urazgovoru za Vijesti.hr Tanta.

Ovaj podatak u potpunosti demantira sinoćnju izjavu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji je nakon objave rezultata, 15-ak minuta nakon ponoći rekao da je HDZ-u za još jedan mandat nedostajalo oko tisuću glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jerković u EP, Petir ne

Zanimala nas je još jedna stvar, a to je kako je SDP-ova Romana Jerković, s oko 1400 glasova osvojenih na izborima, postala 12., "rezervna" hrvatska eurozastupnica. Ona bi, podsjećamo, u EP trebala ući tek nakon službenog izlaska Velike Britanije iz EU. Tanta objašnjava:

"Ponajprije trebamo objasniti D'Hondtov sustav koji je zapravo jednostavna matematička metoda koja se u svojoj filozofiji koristi razmjernim dijeljenjem glasova. Najprije se izračuna ukupna biračka masa pa se ona dijeli s brojem mandata. Prvo se dijeli s 1 pa sa 2 i 3 i tako dalje dok se ne dođe do broja 11, odnosno 12 (zbog Brexita u ovom slučaju)", ističe Tanta i dodaje:

"Ta brojka razmjerna je broju naših zastupnika u EU parlamentu. Upravo taj 12. mandat prema izračunu pripao je zastupnici SDP-a Romani Jerković koja je ušla u parlament zahvaljujući preferencijalnim glasovima Tonina Picule i Biljane Borzan", kazao je Tanta.

Zanimljiva činjenica jest da je lista Marijane Petir ostala nadomak praga. Premda je ona osvojila 40 tisuća preferencijalnih glasova, ipak neće sjediti u briselskoj fotelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, na izborima za EP ukupno je glasovalo 29,86 posto birača. HDZ je osvojio 22,72 posto ili 244.069 glasova, SDP 18,71 posto ili 200.973 glasova. I HDZ i SDP osvojili su po četiri mandata. Treća snaga je koalicija HRASTA i Ruže Tomašić (Hrvatski suverenisti) s 8,52 posto ili 91.544 glasa. Osvojili su jedan mandat. Na četvrtom je mjestu Mislav Kolakušić koji je osvojio 7,89 posto ili 84.764 glasova te je osvojio jedan mandat. Slijede Živi Zid i Amsterdamska koalicija, svaki s po 1 mandatom.

Most je osvojio 4,67 posto glasova. Marijana Petir 4,40 posto, Neovisni za Hrvatsku 4,37 posto glasova birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijede SDSS s 2,66 posto glasova, HNS s 2,60 posto i Start s 2,02 posto glasova. Nakon njih su: Bandićeva lista s 1,97 posto, politička platforma Možemo! te stranke Nova ljevica i ORaH koji su osvojili 1,79 posto te Pametno s 1,40 posto glasova.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo