ANALIZIRAMO / Zašto je u Hrvatskoj uhićen Mossadov špijun i kakve veze s tim ima Tunis?

I dok Hamasovi sljedbenici i Tunis traže da se izvrši pravda nad špijunom koji je u Hrvatskoj, i dalje nema nikakvih informacija gdje se nalazi drugi napadač

3.5.2018.
18:01
VOYO logo

Prije dvije godine u Tunisu je ubijen jedan od najvažnijih ljudi Hamasa, a kako se ispostavilo njegov ubojica, izraelski špijun bosanskohercegovačko državljanstva već se dva mjeseca nalazi u hrvatskom pritvoru.  

Ova vijest teško da bi se i saznala da je nisu prenijeli izraelski mediji navodeći kako vlasti iz Tunisa optužuju Hrvatsku da ne želi isporučiti špijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu 2017. dvojica Mossadovih špijuna s bosanskohercegovačkim putovnicama u Tunisu su, prema pisanju tamošnjih medija, bili u misiji da smaknu jednog od glavnih vojnih inženjera Hezbolaha i Hamasa

Inače 49-godišnjeg Tunižanina Mohameda Zouarija, jednog od glavnih Hamasovih vojnih inženjera specijaliziranog za dronove, dvojac je izrešetao pred njegovom kućom u Tunisu. Danas se jedan od te dvojice, Alem, državljanin BiH, nalazi u hrvatskom pritvoru. Potvrdio nam je to i MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na temelju međunarodne potrage od Interpola Tunis u Republici Hrvatskoj je uhićen državljanin Bosne i Hercegovine . Nakon uhićenja određen mu je ekstradicijski pritvor, što znači da je u tijeku postupak izručenja, a on je u nadležnosti pravosudnih tijela Republike Hrvatske”, kaže Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Iz Ministarsva pravosuđa odbacuju optužbe iz Tunisa te kratko poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Daljnji tijek postupka odvijat će se sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.”

Nakon što se osumnjičeni procesira, preostaje tek odluka nedležnog suda. No za očekivati je da ga Hrvatska neće izručiti jer se u Tunisu provodi smrtna kazna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Hamasovi sljedbenici i Tunis traže da se izvrši pravda nad špijunom koji je u Hrvatskoj, i dalje nema nikakvih informacija gdje se nalazi drugi napadač.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo