zelena alternativa /

Zašto je recikliranje jestivog ulja iz kućanstva bitno?

Image
Foto: Thinkstock

Bacanje otpadnog jestivog ulja u odvod najgora je stvar koju možete napraviti za okoliš, ali i svoj odvod. Sada postoji i alternativa - 'zelena' usluga zbrinjavanja otpadnog jestivog ulja

4.5.2018.
8:31
Thinkstock
VOYO logo

Recikliranje otpadnog jestivog ulja gotovo zvuči predobro da bi bilo istinito. Restorani proizvode veliku količinu otpada biljnih ulja i podliježu zakonskoj obvezi prikupljanja. No, što je s kućanstvima?

U Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od 2 litre po stanovniku. Ono se koristi u raznim načinima pripremanja hrane, poput prženja ili začinjavanja hrane. Na sobnoj temperaturi obično je u tekućem stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upotrebljeno ulje koje ostaje nakon kuhanja u tavama obično završi u odvodu. Ako i vi to radite kod kuće, vaš vam odvod na tome neće biti nimalo zahvalan. Otpadno jestivo ulje najčešći je uzročnik smrada te začepljenja odvoda koji mogu uzrokovati i skupe popravke.

Image
Foto: Thinkstock

Važno je zapamtiti da otpadnom jestivom ulju nikako nije mjesto u odvodu. Iako je biorazgradivo, ako završi u okolišu može privremeno onečistiti tlo i ugroziti rast bilja, a u vodi ugroziti i životinjski svijet jer se hvata na dlaku i perje. Istovremeno, ono je i vrijedna sirovina jer se reciklirano otpadno jestivo ulje može koristiti u proizvodnji bio goriva, sapuna, deterdženata i sintetskih guma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biogoriva se smatraju obnovljivom energijom I upotrebljavaju se se u ekološki osjetljivim područjima. U Europi se najčešće koristi biodizel. Kada biodizel oslobađa Co2, postoje biljke koje ga apsorbiraju i hrane se viškom Co2, čime se smanjuje Co2 u atmosferi i pomaže usporavanju globalnog zatopljenja.

Korištenje biodizela smanjuje emisije stakleničkih plinova, dajući svima nama šansu da spriječimo klimatske promjene koje će utjecati i na našu djecu. Ne samo da je biodizel napravljen od korištenog ulja za kuhanje manje štetan za okoliš, već je najisplativiji način za proizvodnju biodizela.

Ostaje samo pitanje kako možete reciklirati otpadno jestivo ulje? Kako bi olakšala recikliranje otpadnog jestivog ulja u kućanstvima, INA je podijelila više od 20.000 praktičnih eko lijevaka s poklopcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na dostupnost Ininih maloprodajnih mjesta, recikliranje otpadnog jestivog ulja postaje brzo i lako. „Kao društveno odgovorna kompanija usmjerena održivom razvoju, INA je svojim kupcima na odabranim maloprodajnim mjestima omogućila brzo i jednostavno odlaganje otpadnog jestivog ulja. Dakle, više nije potrebno tražiti dvorišta za reciklažu već je to moguće učiniti kada dođete točiti gorivo, opskrbiti se namirnicama ili jednostavno dok se vozite na posao“, istaknula je Tea Tonković Pleša, direktorica Naprednih tehnologija i razvoja proizvoda u Ini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo