'očekuju osvetu' / Zašto Izraelci oklijevaju oko ulaska u Gazu? Hrvatski stručnjak objasnio kako bi se mogli pretvoriti od žrtve do agresora

Ogorec misli da su Izraelci očekivali malo više od posjeta američkog predsjednika

18.10.2023.
23:23
VOYO logo

Vojni analitičar Marinko Ogorec komentirao je događanja na Bliskom istoku. O napadu na bolnicu u Gazi kazao je da ne treba vjerovati nikome kada su u pitanju ratne operacije.

“Ovo ipak ulazi u kategoriju hibridnog rata, koji uključuje dezinformacije različitih karaktera. Činjenica je da ovaj čin napada na bolnicu više ide na ruku Hamasovim radikalima nego Izraelcima”, kaže Ogorec koji smatra da je trenutak napada na bolnicu dobro pogođen s obzirom na dolazak američkog predsjednika Joea Bidena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čim je došlo do ovog napada otkazan je drugi sastanak s čelnicima arapske strane, tako da je američki predsjednik došao samo u posjet Izraelu i time je na neki način pokazana saveznička potpora Izraelu. Ali u vodu je pala moguća mirovna misija američkog predsjednika”, smatra Ogorec.

POGLEDAJTE VIDEO: Ubojstvo u Bruxellesu, napadi na sinagogu u Berlinu, prijetnje bombama. Europom se širi strah od terorizma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'SAD će uvijek podržati Izrael'

Kaže da je teško procijeniti koliko je ljudi stradalo u napadu na bolnicu. “Imamo informacije ili dezinformacije sa svih strana. Vidljivo je da tu nema nekakvih velikih urušavanja. S druge strane moramo imati na umu da je cijeli prostor pojasa Gaze itekako gusto naseljen. Masovne žrtve, bez obzira na projektil koji padne, su moguće”, naglašava Ogorec.

Potpora SAD-a i američke administracije Izraelu je, smatra, neupitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izrael je apsolutno saveznik i strateški partner Sjedinjenim Državama. I njihova potpora Izraelu apsolutno je prioritet. Naravno da bez obzira što se dogodilo, SAD će uvijek podržavati Izrael. Uvijek su ga podržavali i uvijek će ga podržavati”, tvrdi Ogorec.

Oklijevanje oko ulaska u Pojas Gaze

Analitičar osporava tvrdnju da Izraelci u Gazu ne ulaze zbog vremenskim uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vojska apsolutno ratuje u svim vremenskim uvjetima i sva tehnika može funkcionirati u svim vremenskim uvjetima”, kaže Ogorec i dodaje kako je puno veći problem što bi ulazak izraelske vojske u pojas Gaze značio veliki broj civilnih žrtava. “Došlo bi doslovno do masakra civilnog stanovništva”, smatra.

“Izraelci ni u kojem slučaju ne bi imali politički bonitet da se od žrtve pretvore u agresora, a to bi se sigurno dogodilo da krenu u kopnenu ofenzivu i da se naredaju masovne žrtve”, dodaje analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ne prestaju uzajamne optužbe /

Tko je pogodio palestinsku bolnicu u Pojasu Gaze? Stručnjak detaljno pregledao slike: 'Ako je ovo šteta koja je nastala...'

Image
Ne prestaju uzajamne optužbe /

Tko je pogodio palestinsku bolnicu u Pojasu Gaze? Stručnjak detaljno pregledao slike: 'Ako je ovo šteta koja je nastala...'

Izraelci očekuju osvetu

Ogorec misli da su Izraelci očekivali malo više od posjeta američkog predsjednika.

“Barem da se pokrene nekakav dijalog između strana. Biden je mogao biti dobar medijator i pokušao je biti medijator, međutim ispalo je ovo s bolnicom. Ma kako to nazvali, dezinformacija, stvarni događaj ili izmišljeni događaj, jednostavno je propala ta inicijativa”, kaže Ogorec koji smatra da izraelska javnost od svog vodstva očekuje osvetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ali isto tako očekuje povratak taoca koji su oteti u Hamasovu napadu. Hoće li se to riješiti pregovorima? Vjerojatno bi Biden u ovom segmentu uspio pokrenuti neki proces da je uspio razgovarati s njima”, rekao je Ogorec.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo