'ZAŠTO DA IM DAM KLJ / UČEVE SVOJE KUĆE?' U srijedu država preuzima 'Todorićev otok', ali pravi vlasnik ne želi predati vilu

Image
Foto: screenshot/YouTube
25.9.2017.
18:04
screenshot/YouTube
VOYO logo

Poduzetnik Ante Lušić nije prije rasprave zakazane za 27. rujna vratio otok Smokvica Vela u posjed države već je tražio odgodu ovrhe i podnio žalbu na rješenje o ovrsi", odgovorili su iz Županijskog državnog odvjetništva na upit portala ŠibenikIN.

Nema odgode, ovrha će biti provedena u srijedu

Lušić formalno upravlja Smokvicom od 1995. godine, kada ju je dobio od države na korištenje bez naknade, no otočić je proteklih godina bio čuven po onome tko je od 2006. upravljao i koristio se njime i objektima na njemu - svrgnutom gazdi Agrokora Ivici Todoriću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu će, tako, biti obavljena primopredaja otočića koji se ponovno vraća državi.

'To znači da ostaje zakazano ročište za provedbu ovrhe za dan 27. rujna u 10 sati. Ovrhu provodi sudski ovršitelj, a ovrhovoditelj Republika Hrvatska je dužan osigurati svu tehničku potporu za provedbu ovrhe. Sa ovog ročišta javnost nije isključena ali pod uvjetom da ne ometa provedbu ovrhe", kazala je za ŠibenikIN sutkinja Melina Gulin Pavlaković, glasnogovornica Općinskog suda u Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TODORIĆI OSTAJU BEZ OTOKA NA KOJEM SU GODINAMA BESPLATNO LJETOVALI: /

 Imaju mjesec dana da odnesu stvari sa Smokvice, inače će ih država zapečatiti

Image
TODORIĆI OSTAJU BEZ OTOKA NA KOJEM SU GODINAMA BESPLATNO LJETOVALI: /

 Imaju mjesec dana da odnesu stvari sa Smokvice, inače će ih država zapečatiti

Image

Vratit će ključeve svih objekata osim jednog

Sam Lušić koji je otok dobiven od države na upravljanje prepustio Todoriću na uživanje u petak je kazao da će državi mirno vratiti otok. Vratit će, kaže, ključeve devetnaest objekata na otoku, ali ne i onog najluksuznijeg - vile.

"Otok je spreman za predaju, ali netko mora preuzeti ključeve. Htjeli smo izbjeći show i medijsku pompu te predaju posjeda obaviti prije ročišta pa smo u petak predali Općinskom sudu i šibenskom DORH-u dokumente u kojima stoji da smo stvorili uvjete za mirnu primopredaju i pozvali ih da to što odradimo što prije. Do ovog trenutka nikakav odgovor nismo dobili", kazao je Lušić za ŠibenikIN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne dam vilu u koju sam uložio milijun eura'

No, dodao je, da ne namjerava vratiti ključeve vile u koju je uložio velik novac.

"Predali smo dokumente u kojima stoji da im vraćamo 19 objekata na otoku i da samo trebaju doći po ključeve. Neka kažu kada i gdje i obavit ćemo to. No, ne namjeravam im dati ključeve vile koju sam izgradio na otoku i u nju uložio oko milijun eura! Država je uredno legalizirala taj objekt i upisala na moje ime. Što bi im dao ključeve svoje kuće", kazao je Lušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vila je, inače, površine 500 četvornih metara, s terasom, restoranom, vinskim podrumom i pet dvokrevetnih soba s kupaonicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kome da je vratim kad je moja?"

Ministarstvo graditeljstva je tijekom legalizacije bespravno sagrađene imovine na rogozničkom području 2014. godine odobrilo postojanje te vile što znači, kaže Lušić, da država Grafoplast smatra vlasnicima nekretnine.

"Dokumentacija za sve na Smokvici je s ključevima 19 nekretnina spremna već tjedan dana, i to na šibenskom sudu jako dobro znaju, ali vilu im ne vraćam. Pa što bih im vratio svoju kuću? Kome da je vratim kad je moja", istaknuo je Lušić koji je ranije izjavio da je u borbi za Smokvicu spreman ići i do europskih sudova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otočić kojim se dotad koristila vojska Ministarstvo obrane RH odlukom tadašnjeg ministra Gojka Šuška 1995. godine je Smokvicu dalo na upravljanje Lušiću i to na rok od 30 godina bez ikakve nakande. Lušić je ondje namjeravao baviti se elitnim turizmom, no 2006. godine prava na upravljanje otokom prodao je Todorićevom Agrokoru. Kada je počela kriza u Agrokoru, Todorić je Lušićevoj tvrtki Grafoplast ta prava prodao natrag.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo