INCIDENT NA BLEIBURGU / Tajnik Počasnog bleiburškog voda tvrdi: 'Zaštitari nisu znali da ih je snimao novinar'

Image
Foto: YouTube/Paul Donnerbauer

Policija je nakon završetka komemoracije uzela izjave dvojice zaštitara tvrtke Bilić Erić Security

16.5.2017.
9:02
YouTube/Paul Donnerbauer
VOYO logo

Zaštitari tvrtke Bilić Erić Security u subotu su na Bleiburgu primijenili fizičku silu protiv austrijskog novinara Paula Donnerbauera i onemogućili ga u izvještavanju s komemoracije.

Tu nije samo riječ o napadu na novinara, nego i o činjenici da su djelatnici hrvatske zaštitarske firme, koju je angažirao Počasni bleiburški vod kao organizator komemoracije, na teritoriju strane države uredovali protiv njihovog državljana, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Donnerbauer je na portalu Vice objavio tekst o komemoraciji i postavio snimku napada zaštitara prije nego su mu oni, kako tvrdi, izbacili kameru iz ruke. On je snimao indcident do kojeg je tijekom komemoracije došlo, a u svom tekstu navodi kako mu je jedan od zaštitara izbio kameru iz ruke i udario ga u lice.

Božo Vukušić, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda, rekao je za Novi list kako zaštitari nisu znali da je Donnerbauer novinar. "Svi zaštitari imali su naše izričite instrukcije da ne samo da ne smiju ometati novinare nego da im moraju aktivno stajati na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, tom čovjeku nisu vjerovali da je novinar. Nije imao akreditaciju i snimao je mobitelom, a ne, kako je on napisao, kamerom. Svatko se može lažno predstaviti kao novinar", rekao je Vukušić. Policija je nakon završetka komemoracije uzela izjave dvojice zaštitara tvrtke Bilić Erić Security, ali o njihovoj intervenciji protiv osobe koja je nosila ustašku kapu.

"Oni su saslušani u svojstvu svjedoka. U svojoj su izjavi rekli i da su mislili da je taj koji govori da je novinar zapravo u vezi s ovim s ustaškom kapom, da su oni jedna provokatorska skupina. Policija ih nije ništa pitala o napadu na novinara, znači da on nije prijavio to. Kad bi u Austriji netko napao novinara bio bi to veliki skandal, ali, ponavljam, zaštitari nisu znali da ih je snimao novinar", tvrdi Vukušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo