JEFTINIJI, A IMAJU VEĆE PLAĆE / 'Prijateljica je bila u Sloveniji, usporedila cijene s našima i rekla: Nema šanse!; Zašto svi u Hrvatskoj dižu cijene?'

Image
Foto: RTL/Screenshot/ Ilustracija

Slovenski trgovački lanac u svoju cijenu uračunava cijenu poslovanja, a tamo su plaće veće nego kod nas. Potrebno je, smatra Bruno Samardžić iz Udruge glas poduzetnika, zapitati se zašto svi dolaze u Hrvatsku i dižu cijene

3.8.2023.
10:20
RTL/Screenshot/ Ilustracija
VOYO logo

Ako se broj trgovina koje rade nedjeljom smanjuje, logično je da cijene proizvoda ne mogu padati, već samo rasti jer se konkurencija smanjuje, objasnio je Bruno Samardžić iz Udruge glas poduzetnika za N1.

"Tjerate dio njih u zatvaranje biznisa i sve sifonirate prema velikim trgovačkim lancima koji mogu jedan dućan zatvoriti, a drugi otvoriti", rekao je Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova prijateljica jednog se dana zaputila u Sloveniju pa kod nas, usporedila cijene i rekla da "nema šanse". Neke važnije namirnice bile su jeftinije nego u Hrvatskoj. Tom lancu, primjerice, nije u cilju "oderati" hrvatske kupce. On u svoju cijenu uračunava cijenu poslovanja, a tamo su plaće veće nego kod nas. Potrebno je, smatra Samardžić, zapitati se zašto svi dolaze u Hrvatsku i dižu cijene.

Image
'TREBALE BI NAM RASTI ŠKRGE!' /

Pitali smo vas čega ste se sve odrekli zbog poskupljenja i niste se ustručavali: 'I ono osnovno postaje luksuz'

Image
'TREBALE BI NAM RASTI ŠKRGE!' /

Pitali smo vas čega ste se sve odrekli zbog poskupljenja i niste se ustručavali: 'I ono osnovno postaje luksuz'

"To nam govori da je poslovanje u Hrvatskoj skupo, a zašto je to tako? Moramo se vratiti našim čarobnjacima koji sjede u ministarstvu koji su to napravili", smatra Bruno Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše pate mali trgovci

A kako riješiti taj problem. Potrebno je smanjiti poreze, smatra Samardžić. On ne vjeruje da će se smanjiti porezna reforma jer je većina reformi "prelijevanje iz šupljeg u prazno", a porezno opterećenje ostaje isto.

"Razni su parafiskalni nameti, poslovanje se komplicira, nedorečeni nameti su tu, pa na kraju i korupcija koju mi građani plaćamo. Pa odakle dolaze milijarde za pokrivanje gubitka HEP-a? To su sve stvari koje mi plaćamo", kazao je Bruno Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom o neradnoj nedjelju najviše pate mali trgovci, smatra član Udruge glas poduzetnika zato jer si oni ne mogu priuštiti to da zatvore jedan, a otvore drugi dućan. Time samo dobivamo velike gužve u velikim trgovinama.

"Ljudi nisu promijenili svoje navike, oni su samo otišli u drugi šoping centar, a trpe oni mali koji bi trebali održavati konkurenciju. Ako sve prepustite velikim lancima prirodno je da će oni cijene podizati", dodao je Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju se zapitao kako će plaća rasti iznad 2000 eura kada onda polovicu moramo dati državi.

POGLEDAJTE VIDEO Zašto smo drugi najgori po inflaciji u eurozoni? Mnogi jedva spajaju kraj s krajem

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo