sva će roba biti uništena / Velika zapljena Interpola: staru ribu prodavali kao novu, vino 'pojačavali' alkoholom

Image
Foto: Interpol

Policija i carine diljem svijeta zaplijenile su 9800 tona hrane i 24 milijuna litara pića, koje će biti uništeno kako ne bi ugrožavalo zdravlje ljudi. U Hrvatskoj se rezultati akcije još prikupljaju

26.4.2017.
8:40
Interpol
VOYO logo

Ukupno 9800 tona hrane i 24 milijuna litara pića zaplijenile su policije i carine diljem svijeta u Interpolovoj akciji Opson VI. Riječ je prvenstveno o kavijaru, maslinovom ulju, mineralnoj vodi, začinima, vinu, ribi u konzervama, pasti od lješnjaka, piše 24 sata

Sva ta hrana i piće, čija je vrijednost procijenjena na 1,7 milijardi kuna, bit će uništeno kako ne bi ugrožavalo zdravlje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interpolova akcija trajala je četiri mjeseca i tijekom tog razdoblja pregledavane su tvornice, skladišta i kontejneri diljem svijeta te su pronađeni brojni proizvodi koji nisu imali dokumentaciju ni jasno podrijetlo.

Primjerice, u portugalskom gradu Portu zaplijenili su 311.000 konzervi ribe kojoj je istekao rok trajanja, ali radnici su je po nalogu šefa morali prepakirati. Talijani su zaplijenili 266.000 litara mineralne vode koja je bila u bocama koje su imitirale izgled druge “izvorske vode”. S istog je izvora, no za nju nisu imali dokumente. Talijansko vino pojačavano je dodatnim alkoholom, a imalo je i lažno geografsko podrijetlo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se rezultati akcije još prikupljaju, piše 24 sata, pa još nema odgovora Carine. Prošle godine u istoj akciji zatvorena je ilegalna točionica alkoholnih pića.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo