'On bio veliki huligan hrvatske politike'

Tko će preuzeti funkcije na koje je Radimir Čačić podnio ostavku?

14.11.2012.
17:41
VOYO logo

No, tko će biti novi ministar gospodarstva još se ne zna. Gostujući u Temi dana na HTV-u, profesor Žarko Puhovski je kazao kako misli da bi na to mjesto morao doći neki ekonomist iz redova SDP-a, budući da u HNS-u nema tako jakih stručnjaka. Puhovski je inače, opisujući Čačića, kazao i kako je "on bio veliki huligan hrvatske politike, u simpatičnom i nesimpatičnom smislu". Kazao je i kako Milanović sigurno može naći boljih ekonomista od Čačića, ali ne i nekog tko će tako 'radosno primati strelice'.

Ovo je inače treća promjena ministara u ovoj Vladi u manje u godinu dana. Kako komentiraju Čačićevo podnošenje ostavke, upitali smo i opozicijske političare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor: Ovaj će teški udarac uzdrmati koaliciju

"U ovoj situaciji to je jedina moguća odluka", komentirala je bivša premijerka Jadranka Kosor povlačenje Radimira Čačića iz politike.

"Da nije dao ostavku, premijer bi ga morao razriješiti dužnosti", kazala nam je, dodajući kako joj je Čačića žao kao čovjeka zbog okolnosti u kojima se našao, ali "tako je to u politici, trebaju postojati neki kriteriji i mjerila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek koji je proglašen krivim, ne može opstati u Vladi, a mislim da je dobro procijenio i u politici. Žao mi je njega, ali i obitelji unesrećenih u Mađarskoj", ističe Kosor.

Bivša premijerka smatra kako će Čačićeva ostavka uzmrdati koaliciju jer se radi o teškom udarcu, obzirom da je Čačić sjedio na tako visokoj funkciji. "Ovisit će o njima kako će i na koji način savladati ovu tešku situaciju. I mislim da odluke koje će sada donositi moraju donijeti brzo", kazala je.

A osoba koja bi trebala zasjesti na Čačićevo mjesto mora biti, kaže Kosor, stručna i marljiva osoba koja se mora izabrati neovisno o stranačkoj pripadnosti. "Ja bih barem tako postupila na premijerovom mjestu jer u ovom trenutku on odgovara i za državu, a ne samo za svoje uske stranačke interese", zaključuje Kosor.

'Čačiću bi bilo bolje da se zauvijek makne iz politike'

Don Ivan Grubišić smatra kako "Čačićeva ostavka pokazuje da savjest nije pokopana" ističući kako je lako osuditi drugoga, ali da svatko može doći u tu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je li Čačić odlučio da više neće sudjelovati u političkom životu i HNS-u, to će se tek vidjeti. Osobno mislim da bi bilo bolje za njega da se makne iz politike i posveti gospodarstvu i svojoj firmi", kaže don Grubišić.

On, međutim, ističe kako se "ovdje pokazuje i jedna nonšalantnost Vlade koja ga je gurala na to mjesto". "Možda se i on gurao tamo, ne znamo, ali je svakako pokazivao želju za dominacijom i dokazivanjem, a učinaka njegova rada nismo baš osjetili po broju zaposlenih u proizvodnim zanimanjima. Dapače, svaki dan imamo oko 150 ljudi koji prestaju raditi", kaže nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Grubišić smatra i kako je to "znak da se nije postiglo ono što se mislilo postići s njegovim imenovanjem". "Time se pokazuje da Vlada nije bila dovoljno mudra te da nije vukla poteze kojim se može oporaviti gospodarstvo. To je dokaz da se improviziralo. Ponašali su se kao neka sekta koja traži od vjernika vjeru i nadu", ističe.

"Na Milanoviću je sada koga će staviti na Čačićevu poziciju. Budući da je na tom mjestu bio koalicijski partner HNS, jasno je da se to neće moći rješavati bez HNS-a i da će oni tražiti mjesto za svog čovjeka. Sad je pitanje na Zoranu Milanoviću hoće li on to prihvatiti ili tražiti stručnjaka koji je nestranački. Ovdje su na ispitu i Milanović i HNS hoće li inzistirati na svom čovjeku", zaključuje Grubišić koji smatra da na to mjesto treba doći stručan, nestranački čovjek.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo