problem brodogradnje / Zamjenik pulskog gradonačelnika: 'Država problem Uljanika nije shvatila ozbiljno'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ustvrdio je kako je država kao najveći pojedinačni vlasnik Uljanika 'svjesno opstruirala izbor članova nadzornog odbora'

17.10.2018.
16:30
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo


Zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek ustvrdio je u srijedu kako je jučerašnja Skupština Uljanika još jednom pokazala da država problem brodogradnje, brodogradilišta Uljanik i opstojnosti radnih mjesta nije shvatila ozbiljno te kako se rješenje ne nazire niti u tragovima.  

Cvek je na konferenciji za novinare u Puli rekao da je Skupštinom dioničara Uljanika d.d.  država 'još jednom propustila priliku pomoći opstanku brodogradilišta Uljanik i 3. maj i opstojnosti radnih mjesta'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako je država kao najveći pojedinačni vlasnik Uljanika "svjesno opstruirala izbor članova nadzornog odbora te čak nije imala niti potrebu predložiti svoje članove u Nadzorni odbor". 

'Imali smo priliku izabrati novi NO'

Dioničari su jučer, nakon devet sati sjednice izabrali samo jednog člana novog Nadzornog odbora Nenada Kapuralina pa će Trgovački sud u Pazinu morati imenovati još dva člana kako bi NO mogao funkcionirati. Naime, NO Uljanika ima pet članova,  a da bi mogao funkcionirati mora imati minimalo tri člana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također dioničari Uljanika nisu prihvatili izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini kao ni izvješće Uprave i njenog predsjednika Giannija Rossande o stanju i poslovanju društva za 2017. godinu te im nisu dali razrješnice.

"Imali smo priliku izabrati novi Nadzorni odbor, a u dogledno vrijeme i novu Upravu", izjavio je danas zamjenik pulskog gradonačelnika, dodavši kako su "radnici ti koji su imali priliku preuzeti konce u ruke i željeli su to učiniti kandidiranjem svojih predstavnika u Nadzornom odboru". "No, država kao najveći pojedinačni vlasnik Uljanika je to svjesno opstruirala te čak nije imala niti potrebu predložiti svoje članove u Nadzorni odbor", ustvrdio je Cvek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nejasno je zašto država pokazuje indiferentnost'

Rekao je i da je svima poznato kako se država odnosila prema Agrokoru. koji je u potpunosti privatno poduzeće u kojemu država nema vlasništva i koliko se truda i energije uložilo da bi se pomoglo tok kompaniji.

"Nažalost, to nije slučaj s Uljanikom. Stoga nam je nejasno zašto država i dalje pokazuje indiferentnost i svojim nečinjenjem svjesno šteti brodogradilištima u Puli i Rijeci dovodeći u pitanje sudbine brojnih radnika i njihovih radnih mjesta", dodao je Cvek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vlasničkoj strukturi Uljanika oko 47 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, koja je članica Adris grupe, koja u Uljaniku ima 2,47 posto dionica. Država putem CERP-a odnosno HZZO-a ima 7,74 posto dionica Uljanika, CERP ima još 2,27 posto, Kapitalni fond ima 6,62 posto dionica, Fond za financiranje razgradnje NE Krško 4,97 posto, HZZO 3,88 posto, a među deset najvećih dioničara su i dva obvezna mirovinska fonda - PBZ Croatia osiguranje ima 3,97 posto, a Erste plavi 3,31 posto dionica. 

Za Uljanik sve manje vremena

Zamjenik pulskog gradonačelnika rekao je i da su u saborsku proceduru hitno uputili izmjene Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku,  tzv. Lex Agrokor, kako bi se taj Zakon mogao primijeniti i na Uljanik i 3. maj čime bi se  ta brodogradilišta spasila od stečaja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je i kako postoji dugogodišnja nebriga države o brodogradnji općenito, a da je za Uljanik vremena sve manje. Osim iznošenja neistina, od Vlade nikakvih odgovora nema, ustvrdio je Cvek. Dodao je kako to potvrđuje i izjava ministra gospodarstva Darka Horvata koji je u utorak kazao kako je Grad Pula podržao Upravu Uljanika, što je - kaže Cvek - notorna laž.

 "Osobno sam na Skupštini bio opunomoćenik Grada Pule i Istarske županije te sam naravno glasao protiv razrješnice Upravi čime im je jasno iskazano nepovjerenje",  kazao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad podržao kandidate za NO

Komentirajući događaje sa Skupštine dioničara, rekao je kako je u dogovoru s Jadranskim sindikatom i Stožerom za obranu Uljanika, Grad bezrezervno podržao sve kandidate za Nadzorni odbor koje su sami predložili.

"Nažalost, država se ne odnosi prema Uljaniku na isti način kao što se odnosila prema drugim tvrtaka u poteškoćama. Ne tražimo nikakav dodatni tretman ili bolji tretman. Želimo samo jednak i pošten tretman",  zaključio je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo