Zakon i red: odjel za životinje /

Studentima prava prekipjelo: besplatno se bore za prava životinja i strože kazne zlostavljača

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ljutilo ih je što zakon predviđa kazne za zlostavljače životinja, no zbog sporosti pravosuđa rijetko koji slučaj je sankcioniran te su odlučili sami nešto napraviti

16.5.2017.
10:48
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Udruga studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu pokrenula je hvalevrijedan projekt za besplatnu pravnu zaštitu životinja - Animalex. Naime, ljutilo ih je što zakon predviđa kazne za zlostavljače životinja, no zbog sporosti pravosuđa rijetko koji slučaj je sankcioniran te su odlučili sami nešto napraviti. 

Smatraju i da bi službenike zbog neprofesionalnog ponašanja trebalo kažnjavati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U moru crnih kronika i u životinjskom svijetu gdje se životinje napušta, zlostavlja, siluje, izgladnjuje, ovaj odvjetnički tim pobrinut će se za njihova prava. Četveronošci u Hrvatskoj su tako, u studenom prošle godine, dobili svoj odvjetnički tim, piše 100posto.

VIŠE NA TEMU ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začetnica ovog inovativnog projekta i predsjednica Animalexa je Iris Ban Krošelj koja je otkrila kako je sve krenulo. Kako je ispričala za portal 100posto, iza njih je prvih šest mjeseci rada te je na početku bila ugodno iznenađena reakcijom dekanata Pravnog fakulteta u Zagrebu koji je odmah bio spreman za suradnju.

U njihovoj grupi "životinjskog Zakona i reda" ima ih petnaestak s različitih godina studija, a ima ih i iz Splita, Osijeka i drugih fakulteta. I dok u drugim zemljama postoje i pravobranitelji za prava životinja, Iris i njeni kolege isti taj posao koji se u inozemstvu plaća, obavljaju pro bono, a najveća im je nagrada, kažu, kada pomognu životinjama i građanima koji slučajeve prijavljuju, no institucije ih ignoriraju, piše 100 posto.

Cijeli članak možete pročitati ovdje, a ako želite prijaviti slučajeve zlostavljanja, zanemarivanja ili ubijanja životinja, kontaktirajte ih na pravazivotinja.pfzg@gmail.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo