RECENZIJA 'FAMILIJE' / Zajednički album Gibonnija i Olivera: sve smo to čuli već previše puta

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Radi se o izuzetno predvidljivom materijalu koji djeluje kao da ga je Gibonni radio po špranci, odnosno "nalijepio" stihove na matrice pripremljene u folderima s njegovim i Oliverovim imenima

26.4.2016.
20:48
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

GIBONNI & OLIVER: Familija (Aquarius Records)

Zlatan Stipišić Gibonni u Hrvatskoj, dijelom i opravdano, već dugo uživa status "svete krave" pa će svaki njegov album, bez obzira kakve je kvalitete, naići na hvalospjeve kritike, dobiti zavidnu "minutažu" u radijskim eterima i osigurati mu rasprodane koncerte u najvećim dvoranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni "Familija", izdanje koje je podijelio sa starim morskim vukom Oliverom Dragojevićem, neće predstavljati iznimku iako se radi o izuzetno predvidljivom materijalu koji djeluje kao da ga je Gibonni radio po špranci, odnosno "nalijepio" stihove na matrice pripremljene u folderima s njegovim i Oliverovim imenima.

Drugim riječima, "Gdje to piše" i "Za tvoje dobro" balade su kakve Dragojević izvodi već desetljećima, zbog čega će čak i vjerni fanovi teško pronaći razlog da ih, barem ponekad, pretpostave brojnim evergreenima koje je otpjevao u karijeri. Isto tako, uz malo mašte na glazbenu pratnju Gibinih "Onako, od oka" i "Nisi više moja bol" bez problema ćete moći pjevušiti stihove neke od slavnih laganica s "Judi, zviri i  beštimje" ili "Krune od perja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve, ipak, nije tako crno pošto po pitanju pisanja tekstova na ovim prostorima i dalje spada među najveće, pogotovo kada, kao u "Nisi više moja bol", ljubavne brodolome  
oboji gorčinom i razočaranjem.

Glazbeno, pozicije spomenute na početku recenzije opravdao je tek s "Udicom", možda i najboljom pjesmom koju je napisao u zadnjih petnaestak godina. S druge strane, "Familija" donosi vjerojatno najnižu točku njegove cjelokupne pjesmarice, grozomornu "Bella figura, bella pitura" koja zvuči poput trećerazredne kopije "kuruze" sa San Rema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oliverova verzija "Kad sam nasamo s njom" s lakoćom je nadmašila Gibonnijev original, no mislim da smo, s obzirom na reputaciju i minuli rad ovog tandema, stvarno trebali dobiti puno više od dvije sjajne pjesme i lijepih stihova.

Ocjena: 3,5/10

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo