„Zajednica srpskih opština prepreka priznavanju Kosova“

Pobednik izbora za gradonačelnika u severnoj Kosovskoj Mitrovici Krstimir Pantić se uzda u ZSO

2.12.2013.
11:20
VOYO logo

Pobednik izbora za gradonačelnika u severnoj K. Mitrovici, kandidat GI "Srpska" Krstimir Pantić izjavio da će ZSO biti prepreka priznavanju nezavisnosti Kosova.

"Kosovska Mitrovica je bila 14 godina simbol otpora albanizaciji severa pokrajine, takozvane nezavisnosti Kosova i pobeda Srpske, potvrđuje da će centar biti upravo u ovom gradu", rekao je Pantić Tanjugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ujedno za mene posebna čast jer će vlada Republike Srbije upravo iz Kosovske Mitrovice nastaviti svoju borbu za očuvanje legalnih i legitimnih interesa na ovim prostorima. ZSO će biti prepreka daljem priznavanju nezavisnosti Kosova. Ono što je posebno važno za Srbe na Kosovu i Metohiji je da ćemo odmah po formiranju ZSO osnovati svoje predstavništvo u Briselu, jer na to imamo pravo po Briselskom sporazumu, što će doprineti tome da ne samo vlada Srbije već i strani investitori ulažu na ovaj prostor, što će podići kvalitet života svih naših građana", istakao je on.

Na pitanje o početku naplate akciza i poreza na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, Pantić je objasnio da je to rešeno u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovoreno je da se naplata vrši na administrativnim prelazima i da se novac uplaćuje na poseban račun koji će kontrolisati EU. Neće ići preko kosovskog konsolidovanog budžeta već će biti korišćen za razvoj četiri opština severa Kosova. Iskreno verujem da Priština neće pokušavati da ovaj sporazum, kao i sve ostale, prikaže na način kako njima odgovara", rekao je on.

"Nećemo pristati da se odustane od tog dogovora jer je to pre svega u interesu naših građana. Novac prikupljen od naplate poreza i akciza koristiće se isključivo za projekte koji će poboljšati kvalitet zivota, koji će doprineti da se naši građani upošljavaju, da sprečimo odlazak stanovništva i odlazak kadrova sa ovih prostora. Ako ne uspemo da zadržimo naše stanovnike na Kosovu i Metohiji, onda će borba za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije biti bespredmetna", poručio je Pantić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je najavio da će već danas otputovati u Beograd, a utorak u Brisel, gde će imati razgovore u Evropskom parlamentu sa zvaničnicima EU.

"Pretpostavljam da će pitanja na dnevnom redu biti rezultati izbora na Kosovu i Metohiji i budući način funkcionisanja lokalnih samouprava. Bitno je da naši građani znaju da su izbori raspisani i dogovoreni u Briselu, raspisani kao statusno neutralni i Priština mora da i taj deo dgovora sprovede u potpunosti", naglasio je Pantić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo pristati, kao što se to najavljuje iz Prištine, da na našim opštinama stoji grb države koju ne priznajemo ni mi ni naša vlada, jer to ne bi bilo statusno neutralno, ne bi naišlo na odobravanje naših građana. Ja kao gradonačelnik sam u obavezi da sprovodim volju građana koji su me birali i onih koji su ovog puta ostali kod svojih kuća, jer svi zajedno imamo isti cilj i istu želju, a to je da sačuvamo Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Sbrije. Sprovođenjem zakona takozvane Republike Kosovo i integracijom u prištinske institucije to ne možemo postići", rekao je Pantić.

Pantić, je, takođe, ocenio da je pobedila politika Vlade Republike Srbije, kao i država Srbija, i istakao da pobeda "Srpske" u devet opština na Kosovu osigurava borbu za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobedila je politika Vlade Republike Srbije, država Srbija, jer smo dobili devet gradonačelnika na Kosovu i Metohiji koji će sprovoditi dosledno politiku Vlade Srbije na ovim prostorima", rekao je Pantić Tanjugu.

"Dobili smo devet opština kroz koje će vlada Srbije mnogo jače i mnogo prisutnije delovati na ovim prostorima. Dobili smo devet opština u kojima će Srbi jasno i glasno govoriti kako ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i sada više neće Albancima biti smetnja četiri opštine na severu, već i pet opština na jugu koje će, takođe, pođednako snažno, kao što smo mi radili proteklih 14 godina, zastupati politiku Vlade Republike Srbije na ovim prostorima", poručio je Pantić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je izrazio zadovoljstvo što se „još jednom pokazala činjenica da se na Kosovu i Metohiji Srbi ne dele na one koji žive severno i južno od Ibra".

Ovim je, prema njegovim rečima, potpuno postalo jasno da Srbi jedino priznaju svoju vladu, to jest vladu Republike Srbije, da žele da sa njom sarađuju i da će tako biti i u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se zahvalio građanima koji su glasali za njega i čestitao protivkandidatu Oliveru Ivanoviću koji je postigao bolji rezultat nego u prvom krugu glasanja.

Pantić je poručio da je kao gradonačelnik spreman da razgovara sa svima kojima su Kosovska Mitrovica i njeni građani u srcu, koji žele da rade na dobrobit svih građana, dodajući da je naravno uslov za to da podržavaju politiku Vlade Republike Srbije, da budu okrenuti ka Beogradu, a ne ka Prištini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo