MIJENJA SE TURISTIČKA KARTA / Zagrijavanje mora, nove invazivne vrste, komarci...Jeste li svjesni što nas čeka? Jedan dio Hrvatske bi mogao profitirati

Zahvaljujući svom povoljnom geografskom položaju, Hrvatska se nalazi u dobroj situaciji, no i to se može promijeniti

31.8.2023.
17:13
VOYO logo

Klimatske promjene znatno će utjecati na turizam, a ubrzano zagrijavanje moglo bi promijeniti i turističku kartu cijele Europe, kazali su stručnjaci. Studija koju je provelo znanstveno tijelo Europske komisije ukazuje na to da će globalno zatopljenje najpogubnije biti za obale Mediterana, piše Danas.hr.

U najgorem slučaju globalna temperatura mogla bi narasti za čak četiri stupnja, a u tom slučaju, najviše će izgubiti Portugal, Španjolska, Italija, Grčka i Cipar. S druge strane, profitirat će Velika Britanija, Irska, Nizozemska, Njemačka, Danska, Finska i Švedska. Zahvaljujući svom povoljnom geografskom položaju, Hrvatska se nalazi u dobroj situaciji, no i to se može promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE /

Ogulinci jezero Sabljaci smatraju svojim morem, a evo zašto privlači turiste: 'Više im je pasalo kupati se ovdje, nego u moru'

Image
SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE /

Ogulinci jezero Sabljaci smatraju svojim morem, a evo zašto privlači turiste: 'Više im je pasalo kupati se ovdje, nego u moru'

"Temperature će jako rasti, one utječu na taj indeks ugode koji je povezan i s vlažnošću i s vjetrom i on će samim tim bit narušen. Tako da bez obzira na ovaj signal koji je manje izražen u odnosu na južne zemlje Mediterana Hrvatska je isto uključena", govori Lidija Srnec, klimatologinja DHMZ-a.

Građani su optimistični

A tu su i zagrijavanje mora, nove invazivne vrste, komarci... Atraktivnije bi zato mogle postati prijelazne sezone, ali i gorska područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo razmišljati da bi nekakva područja koja su uzvišenija dakle veće nadmorske visine, koje nisu pretjerano vjetrovite, koje nemaju pretjerano oborina bi mogle biti zanimljivije. Pitanje je možda je to Gorski Kotar", tvrdi Hrvoje Carić, znanstveni suradnik u Institutu za turizam.

Ipak, građani u slabljenje turističke sezone ne vjeruju. A osim njih, poztivni su i u nadležnom ministarstvu gdje rješenje vide u novoj strategiji razvoja održivog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači akceptirali smo klimatske promjene i ne samo deklarativno nego sva ulaganja svi poticaji i ovaj nacionalni plan oporavka i otpornosti čak 30 posto ulaganja treba biti u smjeru zelene i digitalne tranzicije", Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove.

Prilagodbe Hrvatske na klimatske promjene provodi se kroz europske projekte. Vedran Petrov, koordinator EU misije za prilagodbu na klimatske promjene, kazao je obalni gradovi preko ljeta budu poplavljeni. Da bi se to spriječilo, potrebno je promijeniti način odvodnje te površinske vode, zaključio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo