ZAGREPČANKA NAKON BOTOKSA: /

'Vrištala sam, znala sam da umirem. Otpalo mi je pola kose, zubi su mi se mrvili'

Image
Foto: Ilustracija, AFP

Iako se radi o otrovu, mnogi zanemaruju njegove nuspojave

15.11.2018.
20:12
Ilustracija, AFP
VOYO logo

Botoks je apsolutno jedna od omiljenih metoda pomlađivanja trendesetera, kako vani, tako i u Hrvatskoj. Funkcionira tako da blokira vezu između živca i mišića. Lice zato izgleda zategnuto, ali istina je da mišići prestaju raditi zbog blokade te veze. Istina je i da je botoks zapravo otrov. Zbog injekcija botulinskog toksina u Americi je zabilježeno više od 30 smrtnih slučajeva zbog kojih je proizvođač isplatio milijunske iznose, te zbog kojih na bočicama botoksa stoji znak kosturske glave.

U Europi nema takve oznake, no HALMED na svojim stranicama ekstenzivno navodi potencijalne nuspojave. Iako se o njima ne priča često, za Provjereno su progovorile žene koje su proživjele neke od tih nuspojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Znala sam da umirem'

"Doživjela sam trnjenje usana, jezika, oduzimanje ruku, trnjenje nogu, tremore. Počela sam vrištati. Znala sam da umirem. Zadnjim atomima snaga nazvala sam liječnika i rekla da se nešto događa, da mi se oduzimaju noge, tada više nisam mogla ni govoriti. Trzala sam se. Cijelo mi je tijelo poskakivalo, dakle kao da se radi o konvulzijama", rekla je za Provjereno žena iz Zagreba.

To joj je bilo četvrti put da se odvažila na taj zahvat. Pola sata kasnije počela je drama. "Ubrzo sam počela čuti tutanj u glavi, vrućinu u glavi, udarac u prsa, nemogućnost disanja pa jedno 15-ak simptoma koje nikada nisam osjetila. Pet minuta bilo je tako, pet minuta bilo je dobro i opet 5 minuta napada", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje joj se pogoršavalo iz dana u dan, izgubila je, kaže pola kose, mrvili su joj se zubi, a u manje od mjesec dana smršavjela je desetak kilograma. "Ja sam gotovo u cijelosti izgubila vid na jedno oko", dodaje.

Zašto je 'lijek' dopušten?

Ubrzo je postala sigurna da se radi o nuspojavama botoksa te je uskoro otkrila da postoji još žena sa sličnim problemom. Jednoj od njih je čak nakon dugo vremena u krvi pronađen botulinski toksin.

"Kako je moguće da je lijek dopušten, a nije napravljena farmakokinetička studija, da se ne zna što se s botulinomskim toksinom događa u tijelu, odnosno kad se izlučuje, kako se izlučuje i izlučuje li se uopće", pita se znanstvenik Zdravko Lacković, a s njime se slažu i u HALMED-u.

Klinike koje pak provode ove zahvate, kažu da je postupak apsolutno siguran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo