veliki uspjeh / VIDEO Zagrepčanin Tomislav oborio Guinnessov rekord! Prešao je 100 kilometara gurajući automobil

Oborio je rekord od 82,28 kilometara osam sati prije roka, no nastavio je gurati, cilj je bila 'stotka'

28.4.2019.
12:56
VOYO logo

Zagrepčanin Tomislav Lubenjak jutros oko 7.30 sati je oborio Guinnessov rekord u guranju automobila teškog minimalno 730 kilograma. 

Oborio je rekord od 82,28 kilometara osam sati prije roka, no nastavio je gurati, cilj je bila 'stotka'!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nju je i uhvatio malo poslije 12.30 sati, prošao je sto kilometara!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu točno u 15 sati Tomislav je krenuo u pothvat života. U samom startu zauzeo je izrazito visok tempo te trenutno automobil smart gura brzinom kojom jedan kilometar prelazi za 9 minuta i 30 sekundi. Prvi krug po Vukovarskoj ulici u ukupnoj duljini od 8.2 km, Tomislav je završio za 1 h 19 min i 30 sekundi, krećući se prosječnom brzinom od 6 km/h. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj prvobitni cilj je bio 100 km. Ako skinem stotku prije, idemo do kraja kako smo i rekli, nema stajanja do 15 sati!", kazao je Tomislav Lubenjak RTL-ovoj reporterki Donni Diani Prćić u subotu.

Tomislav je uzimao pauze od tri minute svakih sat vremena te nadoknađivao energiju visokokaloričnim pločicama i šećernim gelom kako bi imao snage izgurati svoj pothvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači su se mijenjali svaka četiri sata, a riječ je o Tomislavu bliskim ljudima koji ga podržavaju od kad se upustio u ovaj neuobičajen pothvat. Pomogla mu je i 76-godišnja baka Marica koja je vozila Smart.

Image

U lovu na Guinnesov rekord: Tomislav će gurati auto 100 kilometara

Image

U lovu na Guinnesov rekord: Tomislav će gurati auto 100 kilometara

Prema Guinnessovim pravilima automobil mora težiti minimalno 730 kilograma bez vozača koji njime upravlja, a sve nadzire ovlaštena sutkinja iz Velike Britanije koja se vozi u pratnji iza Tomislava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek sam ko klinac gledao te Guinnessove knjige rekorda, to me fasciniralo ovi ljudi što su imali te pothvate fizičke, psihičke. Tako da me to uvijek motiviralo i onda sam rekao idem ja probati pomaknuti granice pa nekog klinca motivirati danas sutra da se pokrene", kaže Tomislav.

Vježbao je gurajući svoj Twingo, ali i svakodnevnim treninzima u teretani. Njegov tim čine obitelj i prijatelji, a kad se pribroje zaštitari i policija – u dvadesetčetverosatnoj avanturi prati ga tridesetak ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Trenutačni svjetski rekord u kategoriji je 82,28 km, a drži ga Poljak Przemyslaw Marczewski, dok rekord guranja automobila u paru od 95,07 km nose Makedonci Aleksandar Čekorov i Aleksandar Smilkov tako da će Tomislav “prešišati” i njihovu kategoriju ako uspije u svom naumu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo