kaos u glavnom gradu /

Zagrepčanima je prekipjelo! 'Ne želimo živjeti u europskoj prijestolnici smeća'

Unatoč novim pravilima u gradu se nagomilava otpad i tome se ne nazire kraj

4.12.2019.
7:00
VOYO logo

Da se ni grad Zagreb prema planetu ne odnosi najbolje znaju svi koji žive u glavnom gradu i koji su makar jednom u životu išli baciti smeće.  Kontejneri su pretrpani, smeće razbacano, i tako stalno.  Bez obzira na nova pravila, i nove vrećice, i obećanja.

Da je Zagreb europska prijestolnica smeća ne sviđa se mnogima pa su prosvjedovali ispred gradske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

​Građani negoduju

Građani kažu da se sve odvozi prerijetko. Ulice glavnog grada krase zahodske školjke, tepisi, šoping kolica. To je samo dio problema, drugi je razvrstavanje otpada. Mnogi se s time muče i o tome pojma nemaju. Problem su i kante i vrećice koji još nisu svima podijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žali bože otpada. Ako mi plastiku stavljamo u plastiku, oni to poslije sve iskipaju u jedan kamion", izjavila je Mirela Čular, a Nikolina kaže kako su na ljeto dobili vrećice i kako još nisu dobili nove i da ne zna kako to dalje funkcionira.

Ne funkcionira pa je dvjestotinjak ljudi prosvjedovalo ispred gradske uprave. Od iduće godine Zagrepčani će plaćati fiksnu cijenu od 68,57 kuna bez obzira na kvadraturu stana. Svejedno je živite li u 50 ili 500 kvadrata.

Na to ide i varijabilni dio otpada koji će ovisiti o tjednom pražnjenju spremnika za otpad. U prijevodu, smeće će biti tri puta skuplje i iznosit će minimalno sto kuna.

Zagreb je odustao od odvajanja otpada?

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je da je današnja poruka da se građani protive poskupljenju i da je ovo kulminacija loše vladavine gradonačelnika Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski zastupnik koji je magistrirao zaštitu okoliša na Cambridgeu Tomislav Tomašević kaže da je gospodarenje otpadom u metropoli katastrofalno, također je kazao kako je nepravedna odluka da se svima dižu cijene, a usluga je sve gora, te dodao da je fiksni dio cijene prevelik u odnosu na fleksibilni što znači da je grad Zagreb odustao od odvajanja otpada.

Zagreb se pretvorio u "smećograd", zbog čega se u Gradskoj upravi ne bi trebali iznenaditi ako im se idući put pod prozorom pojavi puno više građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo