Dok se u Splitu zatvaraju, u Zagrebu im posao ide i preko zime!

S hladniji i lošijim vremenom došao je i početak kraja turističke sezone u Hrvatskoj, koja je ove godine bila vrlo uspješna za sve brojnije hostele.

5.10.2013.
9:52
VOYO logo

Hostelski turizam u Hrvatskoj zaživio je na najvišoj razini. To dokazuje iznimno veliki broj novih hostela te činjenica da se mnogi vlasnici atraktivnim dizajnom i šarolikom ponudom trude privući što više gostiju i boravak u Hrvatskoj učiniti im što ljepšim.

Uspješna sezona pokazuje da se njihov trud isplatio, jer je broj noćenja u hostelima u znatnom porastu. Radi se uglavnom o mlađim ljudima koji zahtijevaju što jeftiniji smještaj i što više sadržaja za zabavu. No s lošijim vremenom stigao je i kraj turističke sezone, pa se mnogi pitaju posluju li uopće hosteli tijekom zime i što će biti s radnicima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s vlasnicima i voditeljima hostela u Splitu doznajemo kako je ova sezona bila vrlo uspješna, ali da velik broj hostela, pogotovo onih manjih, planira zatvoriti svoja vrata za goste na nekoliko mjeseci. Ti 'sezonski' hosteli planiraju raditi uglavnom do studenog, a neki su sezonu završili već početkom ovog mjeseca.

Voditeljica hostela Golly&Bossy Kristina Radmana rekla nam je kako je njihovo poslovanje još uvijek u ''ljetnom režimu'' te da neće zatvarati tijekom zimskih mjeseci. No, od studenog planiraju smanjiti broj radnika te će poslovanje prilagoditi rezervacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hostel Backpackers Split također ostaje otvoren cijelu godinu, ali su s početkom listopada završili s 'ljetnim režimom' te posluju sa samo jednom zaposlenom osobom.

Advent spašava hostele u Zagrebu

U posljednjih dvije godine u Zagrebu se otvorilo dvadesetak novih hostela i svi za sada posluju dosta dobro. Za razliku od Splita, hosteli u Zagrebu svoje poslovanje baziraju na svih 365 dana u godini, pa tako i nema zatvaranja tijekom zime. Dapače, pojedini planiraju i povećati broj radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik Chillout Hostela u Zagrebu, Goran Osredečki, rekao je kako im je posjećenost tijekom cijele godine otprilike ista.

''Kod nas osciliraju jedino cijene koje su niže van sezone, kada nam dolazi i drugi tip gostiju. Radi se uglavnom o grupama turista koje ciljano dolaze u posjet Zagrebu. Ove godine planiramo zaposliti još novih radnika jer širimo segmente poslovanja'', poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada poduzetnica Matea Pokrovac iz zagrebačkog Brit Hostela također ne razmišlja o zatvaranju vrata na nekoliko mjeseci, već poručuje da se može poslovati i tijekom zime te da nema potrebe za smanjivanjem broja radnika.

''Ima posla, posebno u razdoblju Adventa i nove godine. Najgora posjećenost nam je tijekom prva tri mjeseca u godini, ali tada se 'krpamo' i uspijevamo raditi'', kazala je Matea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo