'GRAD PO MJERI ČOVJEKA' / Zagreb se bori s hrpama smeća na ulicama, a Bandić opet podučava građane kako da razdvajaju otpad

Pod sloganom 'Odvajamo otpad - mijenjamo navike' u središtu metropole završila je edukacija zagrebačke Čistoće

27.10.2019.
12:45
VOYO logo

I dok se Zagreb bori s hrpama otpada na ulicama, edukacija je ovoga vikenda zainteresirala prolaznike i prolaznice na špici koji su mogli doznati više o odgovornom postupanju s otpadom.

Papir i biootpad idu u kante, a za plastičnu i metalnu ambalažu na raspolaganju su vrećice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani se snalaze svakako – nekima je, kažu, malo teže jer su u stanu, ali uspijevaju nekako, nekima to pričinjava čak i zadovoljstvo.

Onima koji nisu sigurni kako odvajati otpad djelatnici Čistoće dijelili su letke i savjete, a čini se da i da su prihvatili savjete građana pa bi prema najavi iz Grada ubuduće trebali ići u nabavu vrećica manjeg volumena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čistoća u Zagrebu ima oko 400.000 korisnika, na adrese 70 posto njih već su stigli kontejneri i vrećice za odvajanje otpada, a do kraja godine namjeravaju ih dostaviti i ostalima.

Na spremnike za miješani otpad postavit će se naljepnice s čipovima koje će djelatnici Čistoće očitavati.''Prepoznaje se čip mjesto i vlasnika te posude i vrijeme pražnjenja, ako imamo nepravilnosti fotografira i znamo kod koji ljudi ne razdvajaju otpad'', objašnjava Jure Leko, voditelj podružnice Čistoća. No, hoće li ih kažnjavati, još ne znaju, a građani koji odvajaju kažu da baš i ne vide promjene jer su im računi i dalje stalno jednaki.

Nakon što je Vlada izmijenila uredbu o gospodarenju otpadom čime za dio građana odvoz smeća poskupljuje, isto će učiniti i grad Zagreb, a Milan Bandić, gradonačelnik, poručuje: ''Nastojat ćemo izbjeći povećanje cijena koliko god budemo mogli, ali kao što sam rekao - Zagrepčani proizvode otpad i moraju platiti sanaciju tog otpada i što prije budemo prikupljali odvojeni otpad manje ćemo plaćati''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zagrebačkim ulicama kanta za otpad sve je više, a u njima i onoga čega ne bi trebalo biti. Edukacija o odvajanju trebat će, čini se, nastavak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo