USVOJENO IZVJEŠĆE / Zagreb najsigurniji u zadnjih 20 godina! Pao broj kaznenih djela, porastao gospodarski kriminal

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Tijekom provođenja kriminalističkih istraživanja vezanih uz suzbijanje zlouporaba droga zaplijenjena su znatna novčana sredstva, oružje i streljivo, a evidentirano je 176 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga i 1643 zapljene droga

28.4.2023.
14:03
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić predstavio je Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Grada Zagreba u 2022. godini.

Ocijenio je da je opće stanje sigurnosti bilo povoljno i dobro te da je stanje i kretanje kriminaliteta, stanje javnog reda kao i stanje sigurnosti u cestovnom prometu dobro i zadovoljavajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je naglasio da je stopa kriminaliteta na području Policijske uprave zagrebačke 1.257 kaznenih djela na 100.000 stanovnika, što policijsku upravu svrstava na šesnaesto mjesto po ugroženosti u odnosu na ostale policijske uprave.

„U 2022. godini, evidentirali smo 10.957 kaznenih djela, što je za 1,8 posto manje kaznenih djela nego prethodne godine, odnosno to je ujedno i najmanji broj evidentiranih kaznenih djela u zadnjih 20 godina, a dok je i učinkovitost policije u rješavanju kaznenih djela na zadovoljavajućoj razini, a ukupna riješenost KD je 61,2 posto što je za 2,1 posto više nego 2021. godine. Opći kriminalitet koji je ujedno i najzastupljeniji je također u padu za 3,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, a dok je bolja učinkovitost policije u rješavanju kaznenih djela općeg kriminaliteta i to za 2 posto. U domeni kaznenih djela protiv života i tijela evidentirano je 5 kaznenih djela ubojstava uz napomenu da su sva riješena“, rekao je načelnik Rašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nisam zabrinut, zagreb je siguran' /

Tomašević o pucnjavi u Ritzu: 'Postoji li propust vlasnika? Kako je oružje bilo u klubu?'

Image
'nisam zabrinut, zagreb je siguran' /

Tomašević o pucnjavi u Ritzu: 'Postoji li propust vlasnika? Kako je oružje bilo u klubu?'

Također je posebno istaknuto da su kaznena djela protiv imovine u padu za 6,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, manje je i provalnih krađa u domove za gotovo 41,4 posto, a to je ujedno i najmanji broj evidentiranih kaznenih djela u zadnjih šest godina na području Grada Zagreba.

Isto tako, jedan od prioriteta u radu odredili smo suzbijanje organiziranog i gospodarskog kriminaliteta s posebnim naglaskom na koruptivna kaznena djela, u toj kategoriji kaznenih djela postigli smo značajne rezultate posebice u sferi suzbijanja gospodarskog kriminaliteta gdje je zahvaćeno 28,4 posto više kaznenih djela, a posebno bi istaknuo korupcijska kaznena djela kojih je zahvaćeno 53,3 posto više u odnosu na 2021. godinu, rekao je načelnik Rašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom provođenja kriminalističkih istraživanja vezanih uz suzbijanje zlouporaba droga zaplijenjena su znatna novčana sredstva, oružje i streljivo, a evidentirano je 176 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga i 1643 zapljene droga.

Načelnik Rašić istaknuo je da na području grada Zagreba nije bilo grubog narušavanja javnog reda i mira, niti narušavanja javnog reda i mira u većem obimu kojim bi se remetio normalan rad i život naših građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pogledu stanja sigurnosti u cestovnom prometu evidentirano je manje prometnih nesreća za 1,3 posto, a dok je smrtno stradalo 16 osoba što je za četiri osobe manje nego 2021. godine.

Inače, izvješće je jednoglasno prihvaćeno od strane zastupnika i zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo