SVIBANJ ZA PAMĆENJE / Zagreb na udaru olujnog vjetra! Istražili smo kada, kako i od koga možete naplatiti štetu

Gradske službe morale su proglasiti prvi stupanj pripravnosti zbog nevremena, ali nisu proglasili elementarnu nepogodu

13.5.2019.
22:25
VOYO logo
Image

Olujni vjetar poharao Zagreb: Čupao drveće, prometne znakove, nosio krovove, ozlijeđeno dvoje ljudi

Image

Olujni vjetar poharao Zagreb: Čupao drveće, prometne znakove, nosio krovove, ozlijeđeno dvoje ljudi

Majka svih zagrebačkih oluja noćas i tijekom dana je udarila na Zagreb. Udari vjetra dizali su krovove, rušili stabla i razbijali automobile. Štete su velike, a mi smo se raspitali možete li, kako i od koga naplatiti štetu kad vam grana ili stablo padne na vozilo.

15 sati nakon što su počeli prvi problemi zagrebački vatrogasci i dalje imaju posla.  Porušenih stabala kao u priči. Olujni vjetar, praćen kišom čupao je stabla po Zagrebu, ali i terase, štandove pa čak i krovove. Otkazani su sprovodi, poznati sajam cvijeća Floraart, a na Dolac su jutros stigle samo dvije kumice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri tone težak krov na Ferenčici, naleti su vjetra isčupali kao od šale. Brojnim građanima oštećeni su automobili, pa smo stručnjaka za osiguranje pitali od koga mogu tražiti odštetu.

''Možemo dati savjet ako je šteta nastala na uređenom parkirališu - onda je to parkiralište dužno platiti. Ako je to u parku kojeg ima nadzor određene firme tada su oni. Najgora situacija je kad se sretnete s privatnom osobom kad ona nema novaca da to plati'', objasnio je Mihael Hribar, predsjednik Udruge stradalih u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradske službe morale su proglasiti prvi stupanj pripravnosti zbog nevremena. Ali nisu proglasili elementarnu nepogodu, zbog čega bi građani imali pravo na naknadu štete. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kaže da ovakvu oluju u Zagrebu ni on još nije vidio: ''Ja sam u Zagrebu od 1974. kad sam došao studirati. Ne pamtim u zadnjih 45 godina da se ovakvo nešto dogodilo. Ono što me žalosti je da se to dogodilo, a ono što me veseli da se nikome nije ništa dogodilo osim bakici koju sam posjetio u traumi i još pet ljudi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2.000 poziva građana, i 500 intervencija u jednom danu. A problematično vrijeme trajat će do četvrtka. 

Pred vatrogascima je duga noć

Vatrogasci i noćas nastavljaju raditi, naime, kako je kazao Mario Benković iz vatrogasne postaje Zagreb: ''Stanje se smiruje, rješavamo zaostatke, sad su tu visinski radovi. Imali smo više od 420 intervencija u 30 sati – uklanjanje stabala, lomova, predmeta sa zgrada, desetak požara … Bilo je sličnih dana, moram reći, ali ne ovakvog intenziteta, a noć će definitivno biti duga''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo