KALINIĆ ZA RTL DANAS /

Zagreb je spreman za prihvat izbjeglica: 'Možemo primiti neograničenu količinu ljudi, ali to nije rješenje'

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, izvijestio je da je zadovoljavajuća situacija sa zalihama, već je spremno nekoliko tisuća boca vode koje se mogu dijeliti, tisuću suhih obroka, 2600 madraca, 40 WC-a, 6x6 kontejnera s tuševima, lavaboi za prati ruke, a u pripremi je i još jedan velesajamski paviljon

17.9.2015.
19:37
VOYO logo

Jedan za drugim madraci su se danas slagali u prvi paviljon Zagrebačkog velesajma gdje će biti smješteno oko 2.000 izbjeglica.

Pripremao se prostor za one koji stižu u Zagreb. Preko puta paviljona postavljeni su i ekološki toaleti, a izbjeglice će se moći i ograničeno šetati kroz Velesajam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad je spreman večeras primit 1500 izbjeglica, a sutra 3000", izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Izbjeglice smještene u hotelu Porin u zagrebačkim Dugavama čekaju registraciju. Većina njih stigla je jučer autobusima, a hotel ne smiju napustiti bez dopuštenja policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plan je otići u Sloveniju, a zatim u Austriju pa sve do konačnog odredišta, Njemačke", rekla nam je Luigine iz Sirije. 

"Zapravo nemamo plana, ne znamo što ćemo. Trenutno smo ovdje i čekamo, možda nas netko odveze negdje. Imamo 30 dana da napustimo zemlju", rekao je njezin sunarodnjak Shijar

Deseci su se na to već odlučili pa su pješice krenuli prema Sloveniji.

Prihvatni centar za strance u Ježevu pun je od sinoć. Tamo je smješteno oko 800 ljudi. Dio izbjeglica spava u šatorima u dvorištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne izgleda da će biti dobro. Čekamo i ne znamo što čekamo", rekao je Ahmed.  Upravo ih ta neizvjestnost čini nervoznima.

Na robnim zalihama Ministarstva gospodarstva u Zaboku prazne se police. U kutijama su šatori, pomoćni ležajevi, jastuci, hrana - sve kamionima odlazi prema Slavoniji i improviziranim kampovima za izbjeglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državne robne zalihe, one su bazirane da isporuče hranu za 50 tisuća ljudi za 30 dana. Što se tiče prehrambenih proizvoda koji nisu imanentni za njih, a to je svinjetina, pileća konzerva, goveđi mesni narezak i riblji sadržaj", izjavio je voditelj Ravnateljstva za robne zalihe Ministarstva gospodarstva Marijan Varga

Kako bi bilo dovljono potrepština za sve, Hrvatski crveni križ izdao je apel za pomoć izbjeglicama. Na listi najpotrebnijih stvari nalazi se hrana za odrasle i djecu, sapuni, bezalkoholna sredstva za dezinfekciju, pelene i higijenski ulošci. Pomoći se može i pozivom na humanitarni telefon Crvenog križa.

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo