Bitka za protugradne rakete / Zagorci u borbi protiv DHMZ-a: 'To nam rade godinama, tvrde da smo neefikasni da nas ukinu'

U Krapinsko-zagorskoj županiji ljuti su i zbog sve češćeg ukidanja lansirnih stanica, a posljednja je ugašena prije manje od mjesec dana DHMZ zadaje muke Zagorcima jer im brane protugradne rakete

18.5.2018.
7:00
VOYO logo

Kod nas je u ovo doba svako malo olujno nevrijeme, s grmljavinom i ledom, a mnogi smatraju da su protugradne rakete još uvijek najbolja obrana protiv leda i tuče.

Osobito do toga drže u Zagorju, ali obrana je ondje sve slabija. Ukidaju im lansirne stanice i drastično smanjuju broj raketa. S druge strane stručnjaci kažu da nema nikakvog dokaza da raketiranje oblaka uopće ima smisla, ali Zagorci dokazuju da ima. Kad nemaju raketa oslanjaju se na tehnologiju prizemnog generatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagorske brege i vinograde od tuče brani gospodin Josip. Već 11 godina šef je lansirne postaje broj 30 u Viča Selima.

Danas ima šest protugradnih raketa za borbu s oblacima, a prošlu sezonu imao ih je devet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad vam dođe prodor iz Slovenije nažalost šest je premalo. Trebala bi minimalno imati 12 ili 18 da ih razbijemo", pojašnjava Josip Salatko, potpredsjednik Udruge raketara.

Da je za razbijanje dosta šest smatra Državni hidrometeorološki zavod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto ne daju više raketa? Mi u udruui raketara smatramo da to namjerno rade da dokažu da smo neučinkoviti i neefikasni i da nas ukinu, to nam već rade godinama. Ne damo se, radimo ono tako reći volonterski, više radimo za srce i dušu za ljude", zaključuje Josip.

Na oprezu je 24 sata na dan za plaću od 870 kuna. Ne smije pogriješiti ni milimetra, a zapovjedi prima putem Radarskog centra koji ga obavještava kada je vrijeme za djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S prvim danom ovog mjeseca počela je sezona pucanja pa je Josip u akciji bio prije pet dana.

"Često bude tuča ovdje u Zagorju, skoro svaku godinu. Ja sam već dao prijedlog da svatko tko ima vinograd da novce za granatu. Jedini su spas rakete, da ih barem ima više da nas brane od tuče", komentira Vladimir Vuzem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No osim raketama gospodin Josip od tuče zagorski kraj brani i prizemnim generatorom. 

"Kad gledate iz daljine vidite kako samo lagano treperi i kada dođu oblaci oni usišu srebrni jodid i mi napravimo umjetnu tuču", objašnjava Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali bez raketa obrane nema, kažu raketari. Zato su tražili i pomoć županije koja godišnje uplati 200 tisuća kuna Državnom hidrometeorološkom zavodu.

"Hrvatski meteorološki zavod je izgubio nekakav sudski spor od 4,2 milijun kuna i očigledno da im je nedostatak novca. Tražio sam ih da kažu koliki je optimalan broj raketa za tih 200 tisuća kuna i s koliko bi mi iz proračuna trebali intervenirati", kaže krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Krapinsko-zagorskoj županiji ljuti su i zbog sve češćeg ukidanja lansirnih stanica. Posljednja je ugašena prije manje od mjesec dana. 

"Je li takav način obrane učinkoviti? Najčešće nije... mi premalo poznajemo dinamiku oblaka. Igramo se s tim. To je polupraznovjerno i rijetko kad uspije", smatra Branko Grisogono, profesor na geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raketari se tim ne slažu, a imaju podršku županije koja je DHMZ-u dala rok do kraja tjedna da se očituje o slučaju zagorskih raketara.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo