OPASNOST ZA ZDRAVLJE /

Zagađivači zraka u Hrvatskoj godišnje ubiju 5220 ljudi: pogledajte koji su glavni uzroci prekomjernog onečišćenja zraka kod nas

Image

Najveća onečišćenja dolaze od prometa, a zagađenje zraka vodeća je opasnost za zdravlje djece

7.3.2017.
10:04
VOYO logo

Prema službenim podacima Svjetske zdravstvene organizacije na koje je u ponedjeljak na BBC-u upozotila doktorica Margaret Chan, generalna direktorica SZO-a. U svijetu godišnje čak šesto tisuća djece umre zbog onečišćenja i zagađenja zraka.

UNICEF je prošle godine upozorio kako je zagađenje zraka jedna od vodećih opasnosti za zdravlje djece te da njihovom razvoju štete i polutanti s obzirom da su na njih osjetljivija nego odrasli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Slobodna Dalmacija, u siječnju je Europska agencija za okoliš (EEA) objavila najnovije izvješće o kvaliteti zraka u Europi prema kojemu se kvaliteta zraka polako poboljšava, no njegovo onečišćenje u kontekstu okoliša i utjecaja na zdravlje i dalje ostaje najveća pojedinačna opasnost za zdravlje u Europi.

Prema podacima EEA za 2013. godinu, u 41 europskoj zemlji preuranjenih smrti povezanih s izlaganjem finim česticama, ozonu i dušikovu dioksidu, bilo je sveukupno 555.000, od čega u 28 zemalja EU-a - 520.000. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na toj “crnoj listi” vodile su Italija s više od 97.000 i Njemačka s više od 86 tisuća preuranjenih smrti povezanih sa stanjem zraka, zatim Francuska s više od 55, te Poljska s oko 51 tisuću smrti.

Prema podacima EEA sveukupni broj preuranjenih smrti u Hrvatskoj koje se povezuju sa zagađenjem iznosi oko 5220 godišnje. Rukovoditeljica u odsjeku za kakvoću zraka Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Nina Zovko, rekla je za Slobodnu Dalmaciju kako situacija u Hrvatskoj nije tako alarmantna, te da najveća onečišćenja dolaze od prometa, naročito u urbanim sredinama.

Prema podacima HAOP-a, kao glavni uzroci prekomjernog onečišćenja zraka na području Hrvatske navode se: intenzivan cestovni promet u urbanim središtima koji najviše doprinosi onečišćenju zraka lebdećim česticama i dušikovim dioksidom, prerada nafte u riječkoj i sisačkoj rafineriji (onečišćenje sumporovim dioksidom i sumporovodikom), prekogranično onečišćenje zraka uzrokovano radom rafinerije u Bosanskom Brodu što se odražava na kvalitetu zraka na području Slavonskog Broda, mala ložišta za grijanje stambenog i poslovnog prostora te prekogranično onečišćenje prizemnim ozonom u ljetnom periodu na području cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo