nakon gradiške / Zadarskim vatrogascima nije isplaćena plaća. 'Svoj posao zbog nas žive 24 sata dnevno'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

'Profesionalni vatrogasci, kao i ostali čije se plaće financiraju iz gradskih proračuna ne smiju, niti će biti žrtve političkih previranja i neprovođenja zakonski uređenih odredbi', kazala je predsjednica Sindikata Šušković

6.1.2023.
8:48
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Javna vatrogasna postrojba Grada Zadra ulazi u Novu godinu s neisplaćenom plaćom, objavio je to Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

"Blokada proračuna Grada Zadra ponovno je otvorila pitanje neuređenog sustava plaća i drugih materijalnih prava za profesionalne vatrogasce. Vlada RH i Hrvatska vatrogasna zajednica od 2020. godine još uvijek nisu donijeli Pravilnik s koeficijentima o složenosti poslova i radnim mjestima vatrogasaca", navode iz Sindikata na svojim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuli su da bez obzira radilo se o političkim igrama, ucjenama ili lošoj financijskoj situaciji "vatrogasci više ne mogu biti taoci lokalnih politika i krajnje je vrijeme da se regulira isplata plaća za one koji svakoga dana brinu o našoj sigurnosti".

Image
Kreću u štrajk? /

Danas.hr doznaje: Vatrogasci u Novoj Gradiški nisu plaćeni. Gradonačelnik: 'Sve su potrošili'

Image
Kreću u štrajk? /

Danas.hr doznaje: Vatrogasci u Novoj Gradiški nisu plaćeni. Gradonačelnik: 'Sve su potrošili'

„Neisplata plaća zaposlenicima Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra, ponovno pokazuje da se pod hitno moraju regulirati materijalna prava vatrogasaca. Već nekoliko godina upozoravamo kako je donošenje Pravilnika s koeficijentima o složenosti poslova i radnim mjestima vatrogasaca uvjet za regulaciju isplata njihovih plaća, no ne nailazimo na odgovore. Koliko javnih vatrogasnih postrojbi treba ostati bez plaća? Jučer Nova Gradiška, danas Zadar, a sutra vatrogasci bilo kojeg drugog grada u Hrvatskoj. Profesionalni vatrogasci, kao i ostali čije se plaće financiraju iz gradskih proračuna ne smiju, niti će biti žrtve političkih previranja i neprovođenja zakonski uređenih odredbi“, poručila je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat sustavno, od 2020. godine, upozorava na nužnost uređenja materijalnog statusa profesionalnih vatrogasaca koji ne mogu ovisiti o financijskom stanju lokalnih samouprava, rekli su.

"Pozivamo sve odgovorne da pod hitno riješe ovo pitanje jer govorimo o ljudima koji svoj posao zbog nas drugih žive 24 sata dnevno, svakoga dana, riskirajući svoje živote zbog naše sigurnosti", zaključila je Šušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo