Kreću u štrajk? / Danas.hr doznaje: Vatrogasci u Novoj Gradiški nisu plaćeni. Gradonačelnik: 'Sve su potrošili'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Mi sa sutrašnjim danom stječemo uvijete za sindikalne aktivnosti usmjerene prema štrajku', prokomentirala je predsjednica Sindikata

15.11.2022.
16:42
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Danas ističe rok kako su vatrogasci u Javno vatrogasnoj postrojbi Nova Gradiška trebali primiti plaću, no kako Danas.hr doznaje to se neće dogoditi.

"Nas su članovi prošli tjedan obavijestili da im plaća nije isplaćena i da se pribojavaju da i neće biti isplaćena u zakonskom roku, odnosno temeljem Pravilnika. Po Zakonu o radu i Pravilniku poslodavac je dužan do 15. u mjesecu isplatiti plaću radniku, stoga smo gradonačelniku Nove Gradiške i zapovjedniku Javno vatrogasne postrojbe, poslali dopis kojim tražimo hitnu isplatu plaće. Ukoliko ne, mi sa sutrašnjim danom stječemo uvijete za sindikalne aktivnosti usmjerene prema štrajku", prokomentirala je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javna vatrogasna postrojba Nova Gradiška je javna gradska ustanova koja u okvirima vatrogasne djelatnosti skrbi o potrebama i interesima građana na svom području", stoji na stranicama Grada Nove Gradiške, povodom toga kontaktirali smo i novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića koji nam je kazao da nema komentara, te je dodao:

"Oni su potrošili svoj novac kojeg su planirali za ovu godinu u devetom mjesecu. Mi njima moramo osigurati negdje oko 600 tisuća kuna, ali rebalansom. Sjednica Gradskog vijeća je idući tjedan i to ćemo riješiti", kazao je Grgić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
izmjene kaznenog zakona /

Neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo

Image
izmjene kaznenog zakona /

Neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo

"Nije nam isplaćena samo zadnja plaća. Do sada nije bilo problema s isplatom, dobivali smo početkom mjeseca uvijek. Radnici šute i čekaju, nitko neće previše pričati", kazao nam je jedan od zaposlenika Hrvoje Horvat.

"Nisam upoznat s nekim stvarima, koje su informacije koje dolaze iz nekih sasvim drugih izvora. Moj poziv nije taj da ja čitam Facebook i da radim putem sredstava javnih priopćavanja. To je javna institucija, koja je osnovana kao Javna vatrogasna postrojba, temeljem Odluke o osnivanju i njima je osnivač Grad Nova Gradiška. Temeljem istog tog dokumenta, osnivač i predstavnik istog tog pravnog subjekta uređuju sve odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što se desi po pitanju operativnosti, a da postrojba više nije u stanju raditi operativne poslove ili s ograničenjem, ili s umanjenjem operativne sposobnosti, to je taj dio koji moraju mene izvijestiti. U tom slučaju, ja sukladno svojim zakonskim mogućnostima i pravima radim postupanja", kazao nam je Stjepan Županić iz Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo