Na tokijskoj burzi ribe, hrvatska tuna često postiže najviše cijene. Turisti se tek upoznaju s time da dolazi sa zadarskog područja.
"Nisam to znala, ali znam da ljudi u Japanu znaju o tome više od drugih,", kaže Barbara Rosenbeiger iz Poljske.
"Jako iznenađen što ovdje mogu pronaći japansku hranu. I iznenađujuće je da ovdje nemaju štapiće za jelo", tvrdi Deprid Ing iz Indije.
Zadar se gastronomski nastoji brendirati kao grad tune i druge kvalitetne ribe.
"Ona je opće poznata u svijetu, u najboljim svjetskim restoranima, u čitavoj Europi, čitavom svijetu. Šteta bi bila da mi ne iskoristimo takav potencijal", smatra Mario Paleka, direktor TZ Grada Zadra.
Jadranska tuna različita je i po tome jer se duže uzgaja, a ne kratkotrajno tovi kao u drugim morima.
"Zbog fitoplanktonita, odnosno zbog ribe s kojom se isto tako tuna hrani, znači i saliniteta mora, sigurno postoje određene nutritivne vrijednosti poprilično visoke naspram druge ribe, odnosno druge tune na tržištu u svijetu", tvrdi kuhar iz Zadra, Josip Vrsaljko.
Zbog kvalitete mesa, ali i nezagađenosti mora, idealna je za sushi i druge delikatese japanske kuhinje koje se i ove godine moglo probati na Tuna, sushi& wine festivalu u Zadru.
"Radimo par različitih vrsta rolica, od tankih rolica, nigiri rolica, uramakija, futomakija, debljih rolica. Više različitih stvari da pokažemo", pojašnjava sushi chef iz Zadra, Ivan Bašić.
Tajnama pripreme sirove ribe kod koje kvaliteta najbolje dolazi do izražaja, Zadrane su učili Japanci.
"Svake godine i mi u svoje vježbe ubacujemo te teme sa sushijem, znači samo pripremanje, pripreme rižu, nori alge i tako sve zajedno. Sviđa im se to raditi. Ima pojedinaca da baš žele samo to raditi", kaže Mirko Poljak, nastavnik Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.
"Pa čak i bi. Volim ovo raditi, a i nije teško", dodaje Ena Strenja, učenica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.
Uz mariniranu, tunu s roštilja, tartar, Carpaccio i salate od tune, sushi i sashimi će se tek udomaćiti u Zadru koji tako namjerava zauzeti važno mjesto u gastro ponudi.