DRŽAVA JEDNE STRANKE / Biraju se na javnom natječaju, ali jedna iskaznica pomaže: Od 43 direktora državnih tvrtki, pola su HDZ-ovci!

Image
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Premda se biraju na javnom natječaju, izgleda da iskaznica HDZ-a pomaže: Od 43 predsjednika Uprava i direktora državnih poduzeća njih 21 su članovi vladajuće stranke

20.2.2022.
9:54
Sanjin Strukic/Pixsell
VOYO logo

Registar trgovačkih društava u vlasništvu države na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa otkriva da gotovo polovina čelnika državnih tvrtki ima člansku iskaznicu vladajućeg HDZ-a. Točnije, od 43 predsjednika Uprava i direktora državnih poduzeća njih 21 su članovi vladajuće stranke.

Zanimljivo je primijetiti da od ostala 22 čelnika državnih tvrtki, 21 nije niti u jednoj stranci dok je članica Uprave Elizabeta Kobeščak Veletržnica Opuzen - SDP-ovka. Među 10 direktora i predsjednika Uprave s najvišim neto plaćama u tvrtkama u državnom vlasništvu, čak njih osmorica su HDZ-ovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već smo napisali da najvišu neto plaću ima predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina (57.276 kuna), on je nestranački čovjek, kao i drugi na listi, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić (koji ima neto plaću od 31.614 kuna). No, osmero direktora s najvišim neto plaćama iza njih su svi redom pripadnici vladajuće stranke.

Image
NJIMA VIŠE CIJENE NE MOGU NIŠTA /

Donosimo popis plaća šefova državnih tvrtki: Rekorder zaradi dva puta više od premijera i još mu ostane 10.000 kuna za gablec

Image
NJIMA VIŠE CIJENE NE MOGU NIŠTA /

Donosimo popis plaća šefova državnih tvrtki: Rekorder zaradi dva puta više od premijera i još mu ostane 10.000 kuna za gablec

Svi su izabrani na javnim natječajima

To su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo, predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda Stjepan Adanić, direktor Plovputa Mate Perišić, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan, direktor Zračne luke Split Lukša Novak, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i listu zaključuje predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su oni izabrani na javnim natječajima koja raspisuju Ministarstva, ali nekako, na tim natječajima uglavnom pobjeđuju oni s članskom iskaznicom vladajućeg HDZ-a. Zanimljivo je da među direktorima nema članova HDZ-ovih koalicijskih partnera, s obzirom da se često nakon izbora govori kako su i ta mjesta dio političke trgovine kako bi se došlo na vlast.

Bolje je biti direktor nego predsjednik države

Sudeći po ovom popisu, što se tiče plaće, bolje je biti direktor s vrha liste nego predsjednik Republike, Vlade ili Sabora. Zoran Milanović je prema zadnjem podatku imao 26.674 kuna neto plaću, Plenković 23.157 kuna, a Jandroković 22.957 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od predsjednika države veće neto plaće ima šest najplaćenijih direktora državnih poduzeća, dok ih gotovo polovina prima veću neto plaću od premijera Plenkovića, a Jandroković bi bio još niže na popisu.

Muško društvo

Porazna je i činjenica da među 43 predsjednika Uprava i direktora trgovačkih društava u vlasništvu države je samo osam žena. U deset onih s najvišim plaćama, nema niti jedne žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A među tih osam žena samo jedna ima stranačku iskaznicu HDZ-a, jedna je već spomenuta SDP-ovka, dok je šest nestranačkih osoba.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo