nove vrste kave / Zaboravite tursku kavu, cappucino i machiatto, danas se piju Kemex i Afogato

Ono što je craft pivo u Hrvatskoj - to je u svijetu kave specialty coffee. Kava iz Nikaragve, Hondurasa i Etiopije, koja se prži u malim pržionicama, a u Zagrebu se može popiti u već 50-ak kafića

3.7.2017.
22:46
VOYO logo

Pradomovina kave je Etiopija. Legenda kaže kako je u 9. stoljeću seljak po imenu Kaldi primijetio da njegove koze živahnije skakuću nakon što su obrstile neki grm s bobicama. Nije ni znao da je otkrio glavni sastojak za napitak koji je postao najomiljeniji na svijetu.

Prođe otada ko za čas više od tisućljeća. Sad u 2017. ovdje u centru Zagreba mogu malo i prepotentno reći kako volim da se karamelasti tonovi kave iz Brazila malo pomiješaju i razigraju voćnim notama one iz Nikaragve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo to u samo nekoliko godina postali razmaženi, objasnio nam je Marko Brajković, koji ima svoju liniju kave i koji ne kuha ništa drugo nego specialty coffee, što je danas potpuni hit u Zagrebu.

"Speciality kave ili craft kave su potpuno transparentne i koriste se isključivo visoko kvalitetne namirnice. Znamo tko ju je brao, znamo na kojoj je plantaži rasla i pod kojim uvjetima i tako je tretiramo kroz prženje. Razlog tome je više okus s voća jer je kava sezonsko voće, gdje možeš prepoznati daleko više aroma nego u kavama gdje je prevladavala isključivo gorčina", Marko Brajković, stručnjak za kavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod dobre kave kiselkastost je poželjna stvar jer tako se osjeti okus te biljke koja je zapravo sezonsko voće. Ovo će mnogima biti šok, ali dobra stara turska kava spada među kave loše kvalitete - i po kvaliteti zrna i po načinu kuhanja.

"Većina ljudi i dan danas misli da kava mora biti gorka, ali gorčina je zapravo defekt i nije poželjna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradu su niknule i male pržionice gdje entuzijasti sami prže svoja zrna. Cijene šalice bolje kave uglavnom su kunu ili dvije skuplje od prosječne kave u gradu, osim ako naručujete neku egzotiku poput filtriranog Chemexa. Njega sprema i Matija, jedan od najboljih barista u gradu.

"Naši baristi se trude objasniti svakom gostu sve o kavama koje imamo, čak i preporučiti neke. Nazivi su univerzalni, tako da su stranci turisti upoznati s time, a navikavamo naše ljude malo po malo", Matija Hrkać, barista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas mnogi ljudi, a pogotovi stranci, su oduševljeni što mogu probati nekakvu drukčiju kavu nego onu masovno prisutnu. 

No, znaju li slučajni prolaznici prepoznati dobru kavu? Naš Dario Todorović uskočio je u ulogu konobara i sam odlučio provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo