Za žene i djecu Hrvatska poželjnija za život od SAD-a

Organizacija Save the Children istražujući koje su zemlje najbolje za život žena i djece, Hrvatsku je smjestila na 27. od 43 mjesta. Iza nas su se našli Sjedinjene Države, Poljska, Luksemburg...

9.11.2011.
15:16
VOYO logo

Norveška, Australija, Island, Švedska i Danska najbolje su zemlje za djecu i majke. Na posljednjem mjestu nalazi se Albanija, dok su se prije nje na ljestvici smjestile Makedonija i Bosna i Hercegovina. Pokazuje to posljednje istraživanje organizacije Save the Children, koja je na svojoj ljestvici od ukupno 43 mjesta, Hrvatsku smjestila na 27.

Istraživači su u dugačkoj skali socio-društvenih okolnosti listu posložili i ovisno o zdravstvenom stanju majki i djece, dostupnosti obrazovanja, te ekonomskom statusu žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je pogreška?

No, u istraživanju se potkrala greška. Pogrešno je navedeno da rodiljni dopust u Hrvatskoj traje godinu dana, te je u tom razdoblju plaća pokrivena 100 posto (puna plaća je samo prvih 6 mjeseci). Tako su se s obzirom i na to iza nas našli i Sjedinjene Države te Poljska, Slovačka, Ukrajina, Luksemburg...

Da je plasman Hrvatske s obzirom zemlje koje smo ostavili iza sebe poprilično visok učinilo se i izvršnoj direktorici Foruma za slobodu odgoja Eli Pijaca Plavšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europske zemlje još uvijek imaju razvijenija socijalna prava nego, na primjer, SAD. U Hrvatskoj je i dulji rodiljni dopust, a 74 posto djece obuhvaćeno je predškolskim odgojem", kazala je za Vjesnik Plavšić. Zanimljiv je i podatak da je 69 posto djece u hrvatskim vrtićima obuhvaćeno programom učenja stranih jezika. No, ne navodi se da je riječ o privatnim školama, te da te programe roditelji plaćaju.

Amerikanci neugodno iznenađeni

Sudeći prema reakcijama novinara koji prate obrazovanje, svrstavanje na 31. od 43 mjesta po poželjnosti življenja za djecu neugodno je iznenadilo Amerikance. Zadivljeni su podacima za Norvešku, u kojoj žene u prosjeku provode 18 godina u obrazovnom sustavu, a žive prosječno do 83. godine. U Hrvatskoj žene provode prosječno 14 godina u školi, dok, primjerice, u Australiji provode 21, a u Sloveniji, Norveškoj, Danskoj, Finskoj i Irskoj 18 godina...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Udrugu Roditelji u akciji rezultati su očekivani kada su sjevernoeuropske zemlje u pitanju. Da SAD ne stoji dobro također je, ističu, bilo za očekivati.

"Amerika se dokazala svojim nefleksibilnim odnosom prema majkama i djeci, što vidimo i u prizorima otvaranja dječjih vrtića u tvrtkama u kojima rade majke. Tu je krajnje izražen kapitalistički sustav u kojemu poslodavac pod krinkom stavljanja djece u majčinu blizinu zapravo iskorištava majku za dulji rad", komentira Mirela Blaženović iz Udruge Roditelji u akciji. Istovremeno kaže, rezultat koji je polučila Hrvatska pokazuje da stanje nije tako strašno, te da ima prostora za napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo