odlučuje HDZ / Za 'za dom spremni' kazna od pola do dvije godine zatvora: IDS-ov prijedlog izmjena zakona podijelio političare

Predlažu i da se propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima više ne smatra samo prekršajem nego kaznenim djelom. A onima koji to rade putem računalne mreže kazna bi se uvećala za trećinu

3.10.2017.
18:49
VOYO logo

Po uzoru na nedavnu odluku Italije, IDS poslao je u Sabor prijedlog da se propagiranje fašističkih sadržaja kažnjava zatvorskom kaznom od šest mjeseci do dvije godine. No, kada će se o tome raspravljati odlučuje HDZ-ov predsjednik Sabora, dok premijer poručuje: čekat ćemo odluku Vijeća koje je zbog toga okupljeno!  

Pozdravljanje sa Za dom spremni IDS bi kažnjavao zatvorskom kaznom od najmanje 6 mjeseci do najviše 2 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlažu i da se propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima više ne smatra samo prekršajem nego kaznenim djelom. A onima koji to rade putem računalne mreže kazna bi se uvećala za trećinu. Prijedlog je poslan u Sabor a kada će doći na dnevni red - ne zna se! Dok se iz HDZ-a ograđuju: 

"Mislim da je dobro prije same rasprave čuti i mišljenje Vlade", kaže Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer, koji je zbog toga oformio posebno Vijeće poručuje da će se čekati kraj godine kada bi ono  završilo s radom.

"Kao što sam rekao cijelu tu stvar rješavamo u dva koraka. Kako vam se čini? Pričekat ćemo preporuke", kaže premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš je danas bio s predsjednikom Vijeća Zvonkom Kusićem.

Koji za četvrtak najavljuje već 4. sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od glavnih tema će biti iskustva hrvatskog pravosuđa i drugih zemalja u rješavanju slićnih problema", ističe predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima Zvonko Kusić.

Vijeće će čekati i partneri iz HNS-a koji su suradnju uvjetovali uklanjanjem ploče HOS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekat ćemo prijedlog koji će donijeti Vijeće, a onda ćemo u saboru donijeti odluku. Čekate odluku vijeća? Čekamo, ali ne znaći da ćemo je kao takovu prihvatiti nego ćemo inzistirati da nema tog pozdrava bez obzira kakvu odluku donese Vijeće", ističe potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

SDP-ovu potporu IDS načelno ima, ali ne u potpunosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dva čitanja bit će dovoljno vremena i mogućnosti da se izbrusi koje su primjerene sankcije i da se onda one unesu i zakon. Mislite da nisu primjerene sankcije zakon? Ne bih sad to komenitrao", kaže predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

"Osim onih obilježja režima koji su navedeni u IDS-ov prijedlogu možda bi trebalo dodati još i čettnički. Dakle postoji prostor za doradu", dodaje Bojan Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znakovito je da su iz SDSS; stranke koja podržava Vladu dijelom suzdržani.

"Mi bi podržali ovaj prijedlog zakona, ali trebamo vidjeti u raspravi što će rasprava pokazati, možda će Vlada imati svoj prijedlog", poručuje saborski zastupnik Boris Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi se sve moglo otegnuti do kraja prosinca, kada se očekuju preporuke Vijeća. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo