Ima li još nedoumica? / Za tri dana kreće najneizvjesnija školska godina: Provjerili smo jesu li škole spremne

Ravnatelji poručuju kako straha nema. Iako je pred njima nepredvidiva školska godina, učionice spremno čekaju svoje učenike

4.9.2020.
7:00
VOYO logo

Za tri dana kreće najneizvjesnija školska godina. Vlada je i službeno donijela  odluku o načinu izvođenja nastave prema tri modela - A, B  i C.

Učenici i njihovi nastavnici dužni su se pridržavati epidemioloških mjera, a ako netko ne nosi masku snosit će posljedice kao da je pošarao zid, kaže ministar obrazovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najvećih zagrebačkih osnovnih škola spremna je za ponedjeljak. Zbog novih pravila, umjesto ulaska na jedna, 814 učenika bit će raspoređeno na petero vrata. U školu će i u različito vrijeme, kao i na odmore.

"Na ulazu u školu bit će postavljene barijere za dezinfekciju obuće i dezinfekciju ruku. Razredna nastava prva ide u sanitarni čvor prije nego ulazi u razred peru ruke i sve ostalo u skladu s preporukama'', rekao je Darko Cesar, ravnatelj Osnovne škole Špansko Oranice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavni sat traje 40 minuta kako bi se stigla dezinficirati škola između dvije smjene. Kako bi se poštivala propisana distanca, na stepenicama su postavljene oznake za smjer kretanja.

Prvašići prvi puta neće imati priredbu, ali ih u učionicama čekaju spremni udžbenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko u klupi sjedi sam, a budući da je osigurana distanca od metar i pol, učenici u razredu neće morati nositi maske.

Maske su obvezne za učenike od petog do osmog razreda na hodnicima i u drugim zajedničkim prostorijama. Ministar je danas pojasnio što je mislio kad je najavio kazne za one bez maski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nismo propisali sankcije jer nismo baš ni policijska država. Prema tome, učenik koji odbija nosit masku radi određeni prekršaj kojeg je ravnatelj propisao i prema tome, u tom slučaj će pozvat roditelje ili ga poslat doma, tako nekako. Isto kao da je pošarao zid'', rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. 


I učitelje koji ih ne žele nositi može se upozoriti za kršenje radne discipline. Oni koji ih iz određenih zdravstvenih razloga ne mogu nositi imaju alternativu, vizire. Osigurali su ih i u školi u zagrebačkom Retkovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ima učenika koji ne mogu nosit masku pa za njih smo to predvidjeli i u slučaju potrebe da dođe do zaraze ili nešto, onda bismo trebali imati u tim slučajevima dok je dijete prisutno u školi vizire", kaže ravnatelj Osnovne škole Retkovec Jako Šuker.

Kako bi zaštitili učenike viših razreda, osigurali su i pregrade od pleksiglasa.  Epidemiolozi su ih preporučili i na stolovima u blagovaonicama, a savjetovali su i da se hrana unaprijed podijeli u porcijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morat ćemo uskratit to pravo ručka učenicima od 5. do 8. razreda tako da ručat će nam učenici od 1. do 4. razreda, a od 5. do 8. razreda će imati doručak, odnosno popodnevni međuobrok. Imamo 10 boravaka, njima ćemo omogućit da im se hrana dostavlja u učionice'', rekao je ravnatelj Cesar.

Ravnatelji poručuju kako straha nema. Iako je pred njima nepredvidiva školska godina, učionice spremno čekaju svoje učenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo